Πώς οι Έλληνες θα ξοδέψουν το πάπλωμα των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πώς οι Έλληνες θα ξοδέψουν το πάπλωμα των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Πώς οι Έλληνες θα ξοδέψουν το πάπλωμα των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Share This



Πάνω σε έναν «κουμπαρά» ύψους 500 δισ. ευρώ κάθονται τα νοικοκυριά της Ευρώπης, υπολογίζει η Oxford Economics, καθώς με τα μαγαζιά και τα εστιατόρια κλειστά, οι μειωμένες ευκαιρίες για δαπάνες οδήγησαν τους καταναλωτές να συσσωρεύσουν πολύ μεγαλύτερες αποταμιεύσεις από ό,τι θα είχαν υπό κανονικές συνθήκες. Μάλιστα, ο οίκος αναλύσεων υπολογίζει ότι έως τις αρχές του 2022, οι επιπλέον αποταμιεύσεις θα έχουν φτάσει στα 840 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχούν πλέον στο 13% των συνολικών καταναλωτικών δαπανών του 2019.

Στην Ελλάδα, η Oxford Economics υπολογίζει τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στα 11,4 δισ. ευρώ.

oxford-economics-pos-oi-ellines-tha-xodepsoyn-ton-koympara-ton-11-4-dis-ti-tha-kanoyn-oi-eyropaioi0

Επομένως, το πότε θα αποφασίσουν οι καταναλωτές να επιστρέψουν στις κανονικές συνήθειές τους, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τις οικονομίες.

Και σύμφωνα με την Oxford Economics, αυτό θα γίνει έως τα μέσα του 2022, όταν και εκτιμάται ότι η κατανάλωση θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν περίπου το ένα πέμπτο από τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν έως το 2025, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης.

Πού θα κατευθυνθούν, όμως, τα χρήματα αυτά; Σύμφωνα με την ανάλυση, η μείωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά (π.χ. αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές) και ημι-διαρκή αγαθά (ρούχα κτλ) συνέβαλε μόνο κατά 15% στη μείωση της κατανάλωσης το 2020. Αντίθετα, η πτώση της ζήτησης οφειλόταν σε ποσοστό σχεδόν 80% στη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν από τα lockdowns.  Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος από τις δαπάνες για υπηρεσίες που δεν έγιναν, δεν μπορεί να αναπληρωθεί με το άνοιγμα των οικονομιών. Αντίθετα, στο εμπόριο προϊόντων είναι πιθανότερο ότι οι χαμένες πωλήσεις θα αναπληρωθούν και με το παραπάνω, αφού η αγορά αυτή θα ωφεληθεί και από χρήματα που «γλίτωσαν» οι καταναλωτές από τις υπηρεσίες.

oxford-economics-pos-oi-ellines-tha-xodepsoyn-ton-koympara-ton-11-4-dis-ti-tha-kanoyn-oi-eyropaioi1

Έτσι, η Oxford Economics προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην  Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2021 και θα εκτιναχθεί κατά 7% το 2022, την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για αύξηση 3,7% και 4,5% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages