Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Υπαπαντή- LIVE ΦΩΤΟ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Υπαπαντή-   LIVE ΦΩΤΟ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Υπαπαντή- LIVE ΦΩΤΟ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Share This


 


Με την καθιερωμένη επισημότητα, παρά τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο των 
περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τιμάται σήμερα στην Καλαμάτα η πολιούχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, Υπαπαντή Του Σωτήρος.

Ο Όρθρος στις 7 το πρωί και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 8:30, τελούνται προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ δε θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας Της Παναγίας, στο πλαίσιο της γενικής απαγορευτικής διάταξης.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • 8 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:00 μ.μ. η ακολουθία του Εσπερινού. Δεν θα πραγματοποιηθεί η αγρυπνία λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την 9η βραδινή.
  • 9 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία της Αποδόσεως της εορτής και η Ιερά Παράκληση και η επαναφορά της Ιεράς Εικόνος στο Προσκυνητάρι της. Η συμμετοχική παρουσία των πιστών θα είναι σε αριθμό όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του ιερού Ναού.
  • Κατά τις υπόλοιπες ημέρες, ήτοι 3,4,5,6,7 και 8 Φεβρουαρίου θα τελούνται καθημερινά οι Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Παρακλήσεων, με τη συμμετοχική παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του Ναού, ενώ ο Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού θα παραμένει ανοικτός από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. για προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προφύλαξης, ως και συχνής καθαριότητας των αντικειμένων και φυσικού αερισμού των χώρων.
  • Κατά τη χρονική περίοδο του προσκυνήματος οι πιστοί θα αποφεύγουν το συνωστισμό, με την υποχρεωτική τήρηση της απόστασης μεταξύ τους των 2 μέτρων, τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό.
  • Η Προσφορά κεριών θα γίνεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και μόνο.
  • Η είσοδος στον Ιερό Ναό με σκοπό την προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, θα γίνεται υποχρεωτικά από τη βόρεια θύρα του Ιερού Ναού και η έξοδος από τη νότια, χωρίς παραμονή εντός του Ιερού Ναού.

H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ


H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.


O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages