Το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα απασχολεί την Βουλή - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα απασχολεί την Βουλή

Το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα απασχολεί την Βουλή

Share This

 


Ο οδικός χάρτης αναφορικά με το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων που αναμένεται να υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης  με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επωφελές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ το οποίο εκτιμάται ότι θα αφήσει ένα ευρύ και θετικό αποτύπωμα για ολόκληρη την περιοχή.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός τον μεσσήνιο βουλευτή σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης, η χώρα μας ήδη βρίσκεται σε φάση προχωρημένων διαπραγματεύσεων για τους όρους της σύμβασης με την ισραηλινή εταιρεία που αναμένεται να αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το πλαίσιο της συνεργασίας απλώνεται στα επόμενα 22 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών, ενώ τα υπόλοιπα είκοσι αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τους πιλότους.

 

Κατά την πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μια συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της 120 ΠΕΑ, με προμήθεια εξομοιωτών, νέων ραντάρ και βελτίωση όλων σχεδόν των υφιστάμενων υποδομών της μοίρας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, εκπαιδευτικά αεροπλάνα με σημαντικά νεώτερη τεχνολογία και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Παράλληλα η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να πραγματοποιείται με τη χρήση νέων, προηγμένων συστημάτων που θα εγκατασταθούν, γεγονός που αναβαθμίζει και βελτιώνει μέρος της λειτουργίας και του πολιτικού αεροδρομίου. Ειδικά ως προς το πολιτικό αεροδρόμιο, στη σύμβαση περιλαμβάνονται προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη των δύο αεροδρομίων, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο από Έλληνες πιλότους. Με τον τρόπο αυτό, οι Έλληνες εκπαιδευτές θα μεταφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία σε εκπαιδευόμενους πιλότους άλλων χωρών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την περιοχή, με επίκεντρο τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα.

 

Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε ότι όταν οριστικοποιηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης με την ισραηλινή πλευρά, σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μεσσηνία με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των τοπικών φορέων και των πολιτών για το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Επίσης είχε τη δυνατότητα να δείξει στον βουλευτή το μοντέλο του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους.

 

Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης,  είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο το ενδεχόμενο αξιοποίησης του στρατοπέδου Καλαμάτας, δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια αυτό δεν λειτουργεί ως κέντρο νεοσυλλέκτων. Ο υπουργός συμφώνησε ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου και των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, συνεπώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ήταν ανοικτό να συζητήσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση ότι η υφιστάμενη μοίρα επιστράτευσης θα συνεχίσει να εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages