Υποβολή προτάσεων Δήμου Καλαμάτας στον άξονα ψηφιακής σύγκλησης του «Αντ. Τρίτσης» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Υποβολή προτάσεων Δήμου Καλαμάτας στον άξονα ψηφιακής σύγκλησης του «Αντ. Τρίτσης»

Υποβολή προτάσεων Δήμου Καλαμάτας στον άξονα ψηφιακής σύγκλησης του «Αντ. Τρίτσης»

Share This


 Εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά την 8η/2021 συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, οι υπ’ αριθμ. 1/2021, 2/2021 & 3/2021 μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση των υποέργων:

  • «Ολοκληρωμένη εξ αποστάσεως παροχή άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη καθώς και μείωση των μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας COVID-19, με την εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων Τηλεπαρακολούθησης (Τηλεϊατρική & Τηλεφροντίδα)»
  • «Προμήθεια συστημάτων διαχείρισης εισόδου, συστημάτων ανέπαφης λειτουργίας ανελκυστήρων καθώς και συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19»
  • «Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης»

και η υποβολή πρότασης συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα προτεραιότητας «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ», με τίτλο «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19», στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 19576/19-10-2020 Πρόσκλησης ΑΤ08 της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ.

Σε συνέχεια της εν λόγω απόφασης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Δημοτική Αρχή στην πράξη αποδεικνύει την πολιτική της επιλογή να κινηθεί διεκδικώντας πόρους και αξιοποιώντας προγράμματα που ενισχύουν τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρότασή μας στον άξονα ΑΤ08 (Ψηφιακή σύγκληση) του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Όσον αφορά τις πρώτες δύο προτάσεις έρχονται να στηρίξουν συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη είτε λόγω κάποιας πάθησης, είτε λόγω δυσκολίας άμεσης πρόσβασης σε δομές Υγείας (Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο), παρέχοντάς τους την δυνατότητα να έχουν απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση και δυνατότητα άμεσης επείγουσας επαφής με τα οικεία τους πρόσωπα, με αστυνομία, πυροσβεστική ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ασφάλειας ακόμα και σε εκείνους μας που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας. Επίσης έρχονται να ενισχύσουν τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση της διασποράς και μετάδοσης της πανδημίας.

Όσον αφορά το τρίτο υποέργο, το “Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης”», αποτελεί μελέτη δράσης που απορρέει άμεσα από τη στενή συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συγκεκριμένα με το τμήμα “Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών” καθώς και το τμήμα “Γεωπονίας” δυνάμει του από 25/09/2020 Μνημονίου Συνεργασίας.

Η εφαρμογή του θα αποτελέσει πρώτον πηγή γνώσεων για την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα, η ποιότητα του οποίου επηρεάζει την υγεία των πολιτών. Είναι επίσης γνωστό πως η ποιότητα του αέρα αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις αλλά και σε περιοχές μη αστικές με έντονη βιομηχανική ή ακόμα και γεωργική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με την εγκατάσταση  κατάλληλων αισθητήρων θα πραγματοποιείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως καταμέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα καθώς και αέρια του θερμοκηπίου), τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και εκτός αυτού.

Δεύτερον θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα μέσω των Έξυπνων Συστημάτων που αποτελούν την Ευφυή Γεωργία, με την παροχή ανοιχτών δεδομένων προς όλους τους ενδιαφερομένους, πολίτες – φορείς και υπηρεσίες. Θα παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές αυτών, για το μικροκλίμα, χρήσιμες πληροφορίες για την Πολίτικη Προστασία κ.α.

Τέλος το δίκτυο που θα αναπτυχθεί έχει μελετηθεί και ως προς την ευκολία που θα παρέχει στον τομέα της επεκτασιμότητας ώστε χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις μελλοντικά να μπορέσει να φιλοξενήσει και άλλες εφαρμογές που θα προκύψουν μεταξύ του Δήμου και πολιτών ή φορέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages