Στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ο νέος εκλογικός νόμος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ο νέος εκλογικός νόμος

Στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ο νέος εκλογικός νόμος

Share This

 

Tο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε προς συζήτηση κι αφορά το νέο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των Δήμων αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το ύψος και την κατανομή των Κ.Α.Π.

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ επί του περιεχομένου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και οι διορθωτικές παρεμβάσεις της σε επιμέρους ζητήματα, θα οριστικοποιηθούν στο επόμενο ΔΣ και θα τεθούν σε διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απλή αναλογική μόνο προβλήματα δημιούργησε στη Διοίκηση των Δήμων. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει ο εκλογικός νόμος είναι αυτό της κυβερνησιμότητας των Δήμωντονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ας δούμε τι πρόβλημα πάει να λύσει ο νέος Εκλογικός νόμος. Είναι αυτό της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Ο υπάρχων νόμος «έκαψε» την απλή αναλογική, αφού μόνο προβλήματα δημιούργησε.  

Πρέπει η φωνή και η επιθυμία των πολιτών να μπορεί να μετουσιώνεται σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και με γνώμονα αυτό, το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση έχει θετικό πρόσημο. 

Οι αλλαγές στον Εκλογικό νόμο είναι σημαντικές όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικά, ίσως και σημαντικότερα, θέματα που πρέπει να κλείσουν είναι οι νέες αρμοδιότητες, η καταστατική θέση των αιρετών και το γενικότερο θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» 

Ποια είναι τα επιμέρους ζητήματα που τίθενται από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. 

Ο κ. Παπαστεργίου, στη συνέχεια έθεσε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

  • Αριθμός Δημοτικών Συμβούλων 

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται μια μείωση των Δημοτικών Συμβούλων που σε κάποιους Δήμους θα φτάνει το 38%

Αναλυτικά:

  • 15% των Δήμων θα έχουν μείωση 23-38%.
  • 50% των Δήμων θα έχουν μείωση 20-22%
  • 31% των Δήμων θα έχουν μείωση 15-19%
  • 4% των Δήμων δεν θα έχουν καμία μείωση.

Στο όνομα της ευελιξίας στη λειτουργία των συμβουλίων, της ουσιαστικής συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων θα μπορούσαμε να δεχτούμε ένα γενικό ποσοστό μείωσης των Δημοτικών Συμβούλων 10-15%

Όμως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε στους μικρούς Δήμους ο αριθμός των συμβούλων που θα εκλέγει ο πλειοψηφών συνδυασμός να έχει ικανό αριθμό συμβούλων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες διοίκησης. Παράλληλα σε Δήμους με πάνω από 6 Δημοτικές ενότητες, να αυξάνεται ο αριθμός των συμβούλων, έτσι ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων.

  • Πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο 

Είναι σωστό να μην μπορεί παράταξη που έλαβε 500-600 σταυρούς να μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πλαφόν όμως του 3% έχει νόημα εάν μιλάμε για Δημοτικά Συμβούλια των 30-35 Δημοτικών Συμβούλων. Στα Δημοτικά Συμβούλια με 20 μέλη δεν έχει νόημα το πλαφόν του 3%, αφού το εκλογικό μέτρο είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερο. Συνεπώς ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αναφορά στο θέμα του πλαφόν εισόδου που θα κλειδώνει με το μέτρο εκλογής. Για παράδειγμα το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο +1%

  • Όριο εκλογής σε επαρχιακούς Δήμους με όριο 500 άτομα 

Πολλοί Δήμαρχοι στην επαρχία εκφράζουν το φόβο ότι η απογραφή του 2021 θα λειτουργήσει προς όφελος των αστικών κέντρων και σε βάρος των χωριών. Ήδη πολλές δημοτικές κοινότητες είναι κάτω από το όριο των 500 κατοίκων. Προτείνεται η μείωση του ορίου σε 400 ή 300, όπως ήταν στον προηγούμενο νόμο το όριο εκλογής συμβουλίων, αντί του εκπροσώπου. Είναι σωστή, στη φάση αυτή, η ενιαία κατάρτιση παραταξιακών ψηφοδελτίων, κάτι που θα πρέπει να γίνει και για τα τοπικά συμβούλια ακόμη και κάτω των 500 κατοίκων.

  • Τοπικά Συμβούλια Πρωτευουσών Νομών 

Έτσι όπως λειτουργούν σήμερα, με τις μειωμένες ή ανύπαρκτες αρμοδιότητες, όσο και αν θέλουν να βοηθήσουν δεν μπορούν. Πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση. Αν υπάρχει η δυνατότητα, οικονομική και άλλη τα τοπικά αυτά συμβούλια να ενισχυθούν, ας παραμείνουν. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε δεν προσφέρει κάτι η διατήρησή τους.

  • Ολοκλήρωση ψηφοδελτίων στις 30/6 Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν διατυπώσει σκέψεις για την ημερομηνία αυτή. Είναι σωστή η σκέψη του νομοθέτη για ξεκάθαρο τοπίο που θα μειώνει «συναλλαγές» της τελευταίας στιγμής. Όμως στη μέση του καλοκαιριού πολλοί Δήμοι θα έχουν πρόβλημα να ασχοληθούν με την κατάρτιση ψηφοδελτίων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές που το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα και υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages