Αλ. Χαρίτση και Νίκος Ζαχαριάς στον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Αλ. Χαρίτση και Νίκος Ζαχαριάς στον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

Αλ. Χαρίτση και Νίκος Ζαχαριάς στον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

Share This

 


Ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκανε σήμερα στον βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο Κοσμήτορας Νίκος Ζαχαριάς, στη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέρματα που αφορούν στη λειτουργία, τις ανάγκες και τις δυνατότητες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ζαχαριάς ξενάγησε τον μεσσήνιο βουλευτή στο χώρο του Πανεπιστημίου στην Kαλαμάτα που φιλοξενεί τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών.

  • Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε διδακτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Η προσπάθεια για συνεχή πρόοδο των τμημάτων είναι έντονη, και εξωτερικεύεται με τη διοργάνωση πλήθους δράσεων που περιλαμβάνουν Επιστημονικά Συνέδρια, Θερινά Σχολεία, Εκπαιδευτικές Εκδρομές.

 

  • Το κτίριο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα φιλοξενεί την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Πελοπόννησο με περισσότερους από 65.000 τίτλους.

 

  • Στην Καλαμάτα μάλιστα οργανώθηκε το πρώτο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χώρα, το “CultTech” (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες), που προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

  • Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η Σχολή της Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συντονίζει το σημαντικό ερευνητικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” που χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Οικονομίας το 2017. Το “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” αναδεικνύει και διασυνδέει τις σημαντικές παραμέτρους της εποχής του 1821 με το σήμερα, μέσα από δρόμους ιστορίας, πολιτισμού και οικονομίας.

 

  • Με τον κ. Ζαχαριά συζητήσαμε όμως και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου. Απαιτείται σημαντική ενίσχυση σε κτιριακές υποδομές αλλά και σε διδακτικό προσωπικό, καθώς πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα. Ενώ η κρατική χρηματοδότηση, που μάλιστα φέτος σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2021 θα είναι μειωμένη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Πανεπιστημίου. Δυστυχώς, αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, το Υπουργείο Παιδείας με το τελευταίο νομοσχέδιο απειλεί τη βιωσιμότητα αρκετών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

 

  • Ταυτόχρονα, η διάσπαση του ενιαίου χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας από την κυβέρνησης της ΝΔ με τη μεταφορά της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δυσχέρανε την ερευνητική δουλειά σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages