Ζημιές σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ζημιές σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία

Ζημιές σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία

Share This


 
Μετά τον παγετό που σημειώθηκε την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες του νομού. Μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλου οι υπηρεσίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας συγκέντρωσαν τα δεδομένα του φαινομένου, μετά από αυτοψία στις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις αρμοδιότητάς τους.

Συγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης. Οι ζημιές  αυτές αφορούν την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού αλλά και την μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια πρώτη εκτίμηση του ποσοστού ζημιάς, κυμαίνεται σε 30%, για την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου  μέρους του φυτού, το οποίο θα αναβλαστήσει  και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας, και σε 20% έως 25% ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες  διήρκησαν πολλές ώρες.

Η αρμόδια υπηρεσία προτείνει στους παραγωγούς  να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων, και άλλων σκευασμάτων, που θα βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων.

Αντίστοιχα θέματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι ζημιές στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού εντοπίστηκαν σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, στην καλλιέργεια πατάτας έκταση 100 στρεμμάτων και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών ζημιές σε έκταση 80 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages