Η αυξημένη προσφορά επηρεάζει τις τιμές στο ελαιόλαδο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η αυξημένη προσφορά επηρεάζει τις τιμές στο ελαιόλαδο

Η αυξημένη προσφορά επηρεάζει τις τιμές στο ελαιόλαδο

Share This




Η συγκομιδή και ελαιοποίηση προχωρά πια με γρήγορους ρυθμούς εξασφαλίζοντας αυξημένη ροή ελαιολάδων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία. Η αυξημένη προσφορά επηρεάζει τις τιμές, οι οποίες αυτή την εβδομάδα δείχνουν κάποια σημάδια ότι σταθεροποιούνται ή/και γυρίζουν ελαφρά πτωτικά.
Στην Ελλάδα, διατηρώντας τους τρεις άξονες για τους οποίους γράφαμε στο Πανελλαδικό Παρατηρητήριο της 27/11, η Μεσσηνία παραμένει στο 2,60-2,65€ παράδοση CIF Ιταλία. Η Λακωνία αδυνατεί να κρατήσει τα επίπεδα που είχε υποχωρώντας για τα μεν πολύ καλά έξτρα στο 3,00-3,20€ και για τα συνήθη έξτρα στα 2,80€ (τιμές CIF παράδοση Ιταλία).
Η Κρήτη που φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάνει αυτή την εβδομάδα έως και 0,05€/κιλό για παράδοση στην Ιταλία (στο βαθμό που υπάρχει ζήτηση), ενώ οι τιμές παραγωγού αναλόγως της αμοιβής/προμήθειας του ελαιουργού και των μεταφορικών υποχωρούν έως και τα 2,40-2,60€/κιλό. Το πιο σημαντικό -και ανησυχητικό συνάμα- είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι με το σταγονόμετρο, τα λάδια συσσωρεύονται και αυτό αποτελεί προάγγελο δεινών αν αύριο βγουν όλοι μαζί να πουλήσουν.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι παραμένουμε σε μια κανονική χρονιά ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης της παγκόσμιας αγοράς, όπως επίσης και το πόσο επικίνδυνα αβάσιμες και καταστροφικές είναι οι συμβουλές του είδους «μην πουλάτε για να ανέβουν οι τιμές», ή ότι με μια «τεχνητή κρίση», με μια ιδιότυπη απεργία, το 5% της ελληνικής παραγωγής θα «εκβιάσει» το υπόλοιπο 95% της παγκόσμιας παραγωγής για να ανέβουν οι τιμές σε κάποιο 3,50€, που από καμία ανάλυση δεν προκύπτει.
Ισχύει, λοιπόν, η παλιά σοφή ρήση «πούλα και μετάνοιωνε». Ειδικά μάλιστα αν κάποιος κατέχει ή μπορεί να βρει μια σοβαρή παρτίδα από άψογα ποιοτικά λάδια ας τα διαθέσει λίγα-λίγα στην αγορά, όποτε βρίσκει ευκαιρίες από ανοδικά ξεσπάσματα που εκδηλώνονται γιατί συγκεκριμένοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι που ξεχωρίζει ποιοτικά.
Επίσης να συμπληρώσουμε ότι η μαζική ελαιοποίηση ελιών Καλαμών έχει μέσο όρο αποδόσεων 8 ή 9:1 (καρπός:λάδι) με τιμές από 2,40€ έως και 2,70€/κιλό. Η απλή μέθοδος των τριών λέει ότι με αυτή τη σχέση συμφέρει τον παραγωγό η ελαιοποίηση μόνο αν η τιμή για την επιτραπέζια (βρώσιμη) ελιά είναι κάτω από 0,30€/κιλό. Όμως, επειδή τα κόστη είναι διαφορετικά γι’ αυτό και η οριακή τιμή μπορεί να αλλάζει κατά περίπτωση.
Να κλείσουμε με τις τιμές της Ισπανίας μια και έτυχαν ιδιαίτερης διάδοσης στη χώρα μας τα fake-news ότι τα ισπανικά λάδια πουλιούνται με 4,25€/κιλό.
Ευτυχώς υπάρχει πλήθος από αξιόπιστες πηγές. Σύμφωνα με αυτές ο μέσος όρος για την εμπορική περίοδο 2020/21 στην Ισπανία είναι: 2.460€/τόνος το έξτρα, 1.960€ το λαμπάντε 1ο, 3.070€ το βιολογικό και 2.303 ο συνολικός μέσος όρος σταθμισμένος με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Το PoolRed για την τελευταία εβδομάδα δίνει 2.672€ το έξτρα, 2.013€ το κοινό παρθένο και 1.909 το λαμπάντε 1ο με μ.ο όλων 2.523€/τόνο.
Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ΄ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.  Βασίλης Ζαμπούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages