«Πράσινο φως» από το Δ.Σ. για τη λήψη αναπτυξιακού δανείου με στόχο διανοίξεις και κατασκευές οδών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Πράσινο φως» από το Δ.Σ. για τη λήψη αναπτυξιακού δανείου με στόχο διανοίξεις και κατασκευές οδών

«Πράσινο φως» από το Δ.Σ. για τη λήψη αναπτυξιακού δανείου με στόχο διανοίξεις και κατασκευές οδών

Share This

 


Στη λήψη μίας σημαντικής απόφασης, με μεγάλη πλειοψηφία, προχώρησε το Δ.Σ. Καλαμάτας κατά την 24/2020 συνεδρίαση του Σώματος. Πρόκειται για την έγκριση αναγκαιότητας λήψης δανείου για τη διάνοιξη και κατασκευή οδών. Συγκεκριμένα το Σώμα αποφάσισε θετικά για την αναγκαιότητα λήψης ενός αναπτυξιακού δανείου, το συνολικό ποσό του οποίου, ανέρχεται στο ύψος των 4.000.000,00€ για τις διανοίξεις των οδών Βουλγαροκτόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης, Υψηλάντου, Κορώνης και Παπανικολή. Από το δάνειο, 2.113.725,50€ είναι απαιτήσεις του Δήμου από τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στην πράξη και που θα εισπραχθούν από το Δήμο σε ρυθμιζόμενες δόσεις και σύμφωνα με όπως ο νόμος ορίζει.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε για το θέμα: «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα αναπτυξιακό δάνειο. Ο Δήμος μας έχει την πιστοληπτική ικανότητα και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που είναι, το συνολικό χρέος να μην υπερβαίνει το 60% επί των συνολικών εσόδων του και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης να μην υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων, το οποίο σήμερα είναι 4,48% και θα διαμορφωθεί στο 5,48%. Να τονίσουμε ότι τώρα ξεκινάει η διαδικασία και κάθε τμήμα του δανείου θα έρχεται προς συζήτηση στο Δ.Σ.

Επί της ουσίας, το δάνειο θα μας δώσει την δυνατότητα να διανοίξουμε το σύμπλεγμα των οδών, Βουλγαροκτόνου – Μ. Αλεξάνδρου- Μεθώνης –  Υψηλάντου και το σύμπλεγμα των οδών Μεθώνης – Κορώνης – Παπανικόλη αλλά και Μαιζώνος.

Αν θέλουμε να δούμε την παραλιακή όπως την ονειρευόμαστε και όπως της αξίζει θα πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες. Διότι οι ευρύτερες αναπλάσεις και οι διανοίξεις αυτές θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, η κυκλοφορία των οχημάτων θα βελτιωθεί, θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης και γενικότερα θα αναβαθμιστεί η παραλιακή ζώνη. Συγχρόνως θα έχει έσοδα ο Δήμος, μέσα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και μέσα από τα τέλη χρήσης υπονόμων μόλις αξιοποιηθούν οι περιουσίες.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τους συναδέλφους στο Δ.Σ. για τις τοποθετήσεις τους αλλά και την ψήφο τους, στηρίζοντας την απόφασή μας».

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αναλυτικά η σύναψη του αναπτυξιακού δανείου, αφορά την υλοποίηση των σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής, στις εξής περιοχές :

I. Σύμπλεγμα των οδών Βουλγαροκτόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης και Υψηλάντου, που βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της πόλης, στα ΟΤ 34,35, 38-42, 39, 43,46, 47 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας και μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου, νότια του 10ου  Δημοτικού Σχολείου. Περιοχή παρέμβασης για την οποία έχει κυρωθεί η 4/2010 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας.

II. Σύμπλεγμα των οδών Μεθώνης, Κορώνης, Παπανικολή, όπου έχει κυρωθεί η 3/2015 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και ειδικότερα:

a. Μεθώνης μεταξύ των Ο.Τ. (68-53), (69-56), και (1344-630) από Παπανικολή εως Εθνικού Σταδίου,

b. Κορώνης μεταξύ των Ο.Τ. (53-54) από Παπανικολή εως Ηρώων,

c. Παπανικολή μεταξύ των Ο.Τ. (51-54) και (50-53) από Σανταρόζα εως Μεθώνης

d. Και μεταξύ των Ο.Τ. (46-68) του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας.

III. Επί των οδών Μαιζώνος και Ν.Μανδηλαρά, όπου έχει συνταχθεί η 1/1995 πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και πιο συγκεκριμένα:

a. επί της οδού Μαιζώνος μεταξύ των οδών Βας. Όλγας και Βας. Σοφίας.

b. Επί της οδού Ν. Μανδηλαρά, μεταξύ των οδών Φαρών και Μαιζώνος

Η αναγκαιότητα λήψης του Δανείου, ενισχύεται από τα εξής :

1. Οι περιοχές Ι και ΙΙ, βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Καλαμάτας, στο οποίο η ζήτηση γης για κατοικία και ίδρυση-λειτουργία επιχειρήσεων τουρισμού, είναι αυξημένη. Με την εφαρμογή των Πράξεων αναλογισμού και τις διανοίξεις των οδών :

a. Θα επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους

b. Η αξία γης των παρόδιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής θα αυξηθεί.

c. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την περιοχή θα βελτιωθεί, ώστε να είναι δυνατή η μείωση της κίνησης στην παραλιακή οδό της Ναυαρίνου.

d. Θα διατεθεί περισσότερος χώρος για την στάθμευση οχημάτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι αυξημένη.

2. Η περιοχή ΙΙΙ, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η εφαρμογή των αναλογισμών έχει χρονίσει, ενώ η διάνοιξη των τμημάτων της πράξης θα ανακουφίσει την κινητικότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ο Δήμος Καλαμάτας αφενός μεν υλοποιεί την πράξη ως επισπεύδων, σύμφωνα με τις πράξεις Αναλογισμού, αφετέρου δε προτίθενται να υλοποιήσει τα έργα υποδομής, σύμφωνα με μελέτες που ήδη υπάρχουν, αλλά και με αυτές που θα ωριμάσουν στον επόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages