ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΓΚΗ ενίσχυσης τιμών ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΓΚΗ ενίσχυσης τιμών ελαιολάδου

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΚΓΚΗ ενίσχυσης τιμών ελαιολάδου

Share This
Εκτιμήσεις της Ένωσης Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Ισπανίας (UPA), δείχνουν ότι η φετινή ισπανική παραγωγή θα ανέλθει στους 1,4 και 1,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με το σύνολο της περσινής παραγωγής, που ανήλθε στους 1,25 εκατομμύρια τόνους. Η αυξημένη ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή την περίοδο, οδήγησε την αγροτική ένωση να εκτιμήσει ότι τα αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας θα μειωθούν κατά 20%, τελειώνοντας το έτος με 400.000 τόνους.
Ο Κριστομπάλ Κάνο, επικεφαλής του ελαιολάδου στην αγροτική ένωση «UPA», δήλωσε ότι η συγκομιδή της ελιάς αναμενόταν αρχικά να είναι μεγαλύτερη, αλλά οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες επηρέασαν το ποσοστό καρπόδεσης.
«Στη χώρα μας, μετά από ένα πολύ ξηρό φθινόπωρο και χειμώνα, οι ανοιξιάτικες βροχές έδωσαν ένα διάλειμμα στον παραγωγικό τομέα», δήλωσε. «Ωστόσο, τους θερινούς μήνες, τα κύματα καύσωνα επηρέασαν την καρπόδεση, ενώ μειώνουν τις εκτιμήσεις της παραγωγής ελιάς μέρα με τη μέρα.»
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 3,03 εκατομμύρια τόνους το έτος καλλιέργειας 2020/21, σηματοδοτώντας ένα τρίτο συνεχόμενο έτος πτώσης. Μαζί με τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής το USDA προβλέπει επίσης ότι η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου θα συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ 2 και 4%.
Ο κ. Κάνο υποστηρίζει ότι αυτός ο συνδυασμός παραγόντων μπορεί να ωφελήσει τους Ισπανούς παραγωγούς. Τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής στην Τουρκία και την Τυνησία σημαίνουν περισσότερο χώρο στην εξαγωγική αγορά ισπανικών ελαιολάδων.
Επιπλέον, ο συνδυασμός της πτώσης των αποθεμάτων ελαιολάδου και της συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης θα επηρεάσει την παγκόσμια ακαμψία του ελαιολάδου και, όπως ελπίζει ο κ. Κάνο, θα προκαλέσει αύξηση των τιμών.
«Απομένει να δούμε μόνο εάν αυτή η κατάσταση κυριαρχίας των λαδιών μας στην παγκόσμια παραγωγή θα πραγματοποιηθεί με δίκαιη κατανομή της αξίας του προϊόντος κατά μήκος της αλυσίδας, ή αν και πάλι, ο τομέας της παραγωγής υφίσταται καταστροφικές τιμές», δήλωσε ο κ. Κάνο.
πηγή: www.agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages