Βιώσιμη Πόλη: Πρόταση για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων των ελαιόδεντρων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Βιώσιμη Πόλη: Πρόταση για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων των ελαιόδεντρων

Βιώσιμη Πόλη: Πρόταση για την αξιοποίηση των κλαδεμάτων των ελαιόδεντρων

Share This
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE, στόχος του οποίου είναι η προώθηση και η υλοποίηση έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
Η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση των κλαδεμάτων και των φύλλων των ελαιόδεντρων και των ελαιουργικών υπολειμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων της Μεσσηνίας (Καλαμάτας, Μεσσηνίας, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος), με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία.
Συντονιστής της πρότασης LIFE-AGRO2BIO είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και ως εταίροι σε αυτήν συμμετέχουν ο Δήμος Καλαμάτας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο VIC της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο Brunel της Αγγλίας. Η υλοποίηση της πρότασης θα ωφελήσει όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, καθώς η εφαρμογή δύναται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να αποτελέσει έναν πιλότο εφαρμογής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το έργο έχει προϊστορία καθώς στο παρελθόν έχουν προηγηθεί αναλυτικές προμελέτες και προσεγγίσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των κλαδιών της ελαιοκαλλιέργειας από τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και της άμβλυνσης των συνεπειών που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη καύση τους, η οποία αναμένεται να απαγορευθεί σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει η πρόσφατη νομοθεσία, όπως η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων, να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική διαχείριση και να παρακινηθούν ευρύτεροι θεσμοί, όπως η Περιφέρεια, ώστε να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages