Μειωμένη παραγωγή και αύξηση των εξαγωγών στο κρασί - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μειωμένη παραγωγή και αύξηση των εξαγωγών  στο κρασί

Μειωμένη παραγωγή και αύξηση των εξαγωγών στο κρασί

Share This
Ο ελληνικός οίνος παρουσιάζει ένα πρωτοφανές παράδοξο, καθώς η Ελλάδα παράγει ολοένα και λιγότερο κρασί σε ολοένα και καλύτερη ποιότητα. Πώς εξηγείται αυτό;
Η αγορά του ελληνικού οίνου, αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της. Οι ελληνικές ετικέτες ταξιδεύουν σε ολοένα και περισσότερες γωνιές του πλανήτη, η ποιότητα ενισχύεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ορισμένες ποικιλίες – όχι άδικα – συγκαταλέγονται στις κορυφαίες όλου του κόσμου.
Ωστόσο, παράλληλα μ’ αυτή την αλματώδη ποιοτική αναβάθμιση, παρατηρείται κάτι οξύμωρο. Και αυτό διότι η γιγάντωση του «brand name» του ελληνικού οίνου συνοδεύεται από μια ευμεγέθη, σταδιακή και καθ’ όλου αμελητέα μείωση της παραγωγής.
Εν ολίγοις, κάθε χρόνο παράγουμε ολοένα και λιγότερο κρασί σε ολοένα και καλύτερη ποιότητα. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς προκύπτει αυτή η αναντιστοιχία. Και οι κύριοι λόγοι είναι δύο: κλιματικές συνθήκες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ραγδαία μείωση της παραγωγής και το 2019

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η παραγωγή του 2019 δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση στην πτωτική τάση των τελευταίων ετών.
Και αυτό, διότι η παραγωγή οίνου σ’ όλη την Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μείωση κατά 10,18% σε σχέση με το 2018 και κατά 19,86& σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Είναι ενδεικτικό, ότι η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στους οίνους χωρίς Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστασία Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΓΕ), οι οποίοι απαρτίζουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής παραγωγής, με πάνω από 1,185 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Για το 2019, συγκεκριμένα, η παραγωγή τους (σ.σ. κρασιά χωρίς ΠΟΠ – ΠΓΕ) εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 21,51%. Δηλαδή θα είναι κατά 1/5 λιγότερη σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, εξίσου μεγάλη είναι και η πτώση της παραγωγής στους οίνους ΠΟΠ, η οποία από 200.000 εκατόλιτρα το 2018 θα διαμορφωθεί σε 176.000 εκατόλιτρα το 2019. Ήτοι, μείωση σχεδόν 12%.
Μάλιστα, πηγή με γνώση επί του θέματος, μιλώντας στο Sputnik, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει ακόμη μεγαλύτερη μείωση, όταν και αποτιμηθεί πλήρως η φετινή σοδειά.
Καλύτερη, αντίθετα, είναι η μοίρα των οίνων ΠΓΕ και ποικιλιακών, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% και κατά 9% αντίστοιχα, φθάνοντας από κοινού τα 550.000 εκατόλιτρα.
Ωστόσο, και πάλι το συνολικό «πρόσημο» παραμένει αρνητικό, γεγονός το οποίο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages