ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Share This
Στους έξι μήνες, αντί των δέκα που προέβλεπε η σύμβαση, θα μπορεί να αναλάβει ο ιδιώτης την πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία. Αυτό προβλέπει απόφαση που εγκρίθηκε, χθες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την ίδια απόφαση μειώνεται η δυναμικότητα του ενός εκ των τριών ΧΥΤΥ και εγκρίνονται επιμέρους αλλαγές στον σχεδιασμό.
Την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, που είχαν εγκριθεί στα τέλη του 2014, ζήτησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχος της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αλλαγές προέκυψαν από την οριστικοποίηση των επιμέρους μελετών. Η σημαντικότερη από τις αλλαγές αφορά τη μείωση της δυναμικότητας του ενός εκ των τριών ΧΥΤΥ (της Μεσσηνίας) από 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα σε 975.000 κ.μ., καθώς κρίθηκε από τη λειτουργία έργου της ίδιας εταιρείας στην Ηπειρο ότι το υπόλειμμα της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων θα είναι τελικά μικρότερο (άρα και οι ανάγκες για ταφή). Παράλληλα, με διάφορες τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις, επιτυγχάνεται η μείωση, κατά τέσσερις μήνες, του χρόνου που χρειάζεται ο ιδιώτης για να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με «προσωρινές» εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) και την ΤΕΡΝΑ υπεγράφη πριν από έναν χρόνο, δεν έχει όμως ενεργοποιηθεί λόγω προβλήματος στις απαλλοτριώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages