Κτηματολόγιο: Πώς να υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κτηματολόγιο: Πώς να υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου

Κτηματολόγιο: Πώς να υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου

Share This
Σε ρυθμό… κτηματογράφησης έχει μπει τους τελευταίους μήνες η χώρα, καθώς από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους Δημόσιο και πολίτες επιδίδονται σ’ έναν σοβαρό και κοπιώδη αγώνα κατάρτισης Κτηματολογίου, προκειμένου και η Ελλάδα να αποκτήσει κάποτε το δικό της ενιαίο σύστημα πληροφοριών, που θα καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου.
Το Κτηματολόγιο είναι μία ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου καταγράφονται όλες οι πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Έτσι, μέσα από αυτή τη βάση πληροφοριών, εύκολα και αξιόπιστα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων για κάθε ελληνικό ακίνητο.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι πολίτες οφείλουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κατάρτισης κτηματολογίου. Σε άλλη περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Ειδικότερα, υποχρέωση δήλωσης έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα (κυριότητα, δουλεία, υποθήκη/προσημείωση, αγωγή και ανακοπή, κατάσχεση, μακροχρόνια μίσθωση, χρονομεριστική μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση, μεταλλειοκτησία, μεταφορά συντελεστή δόμησης) σε ακίνητο.
Σε υποβολή δήλωσης υποχρεούνται και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστικής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.). Επιπλέον, όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την τρέχουσα, περίοδο συλλογής δηλώσεων, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ανεξαρτήτως του αν το δικαίωμα έχει δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Τέλος, η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός και εκτός σχεδίου, είτε αστικά, είτε αγροτικά, οικοδομημένα ή όχι.
Σημειώνεται ότι η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Δηλαδή, σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα του ενός άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, τον τρέχοντα μήνα ποσοστό 59,6% δικαιωμάτων ακινήτων είναι σε εξελισσόμενη κτηματογράφηση31,4% βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, για 7% αναμένεται η ανάθεση των σχετικών συμβάσεων και ποσοστό 2% είναι υπό ειδικό καθεστώς κτηματογράφησης.
Ως μη ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων, οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν από την αρχή της διαδικασίας την προσέλευση στα γραφεία κτηματογράφησης (86,8%) και όχι στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών ηλεκτρονικά (μόλις 13,2%).
Παρά ταύτα η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κτηματολογίου είναι υπόθεση απλή, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να προβεί σε δύο βασικές ενέργειες:
  • να συμπληρώσει και να υποβάλει το έντυπο της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων (για τη νομική περιγραφή της ιδιοκτησίας)
  • να εντοπίσει το ακίνητό του πάνω στον κτηματολογικό χάρτη (για την αποτύπωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου ψηφιακά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages