Κεντρική Σκηνή, μει πολλές δράσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Κεντρική Σκηνή, μει πολλές δράσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Κεντρική Σκηνή, μει πολλές δράσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Share This
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας για την περίοδο 2018 – 2019, τον οποίον εισηγήθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Μαργαρίτης. Στην έγκριση του προγράμματος αυτού αναφέρθηκε, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, η Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη, που ευχήθηκε καλή επιτυχία στις παραγωγές του θεάτρου και τον προγραμματισμό ανέλυσε ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Ο κύριος Μαργαρίτης επεσήμανε ότι στην Κεντρική Σκηνή θα ανέβουν δύο έργα, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα παρουσιάσει ένα παιδικό έργο, ενώ θα αναπτυχθούν πολλές δράσεις, με αντικειμενικό σκοπό το θέατρο να γίνει κομμάτι ενεργό της πόλης και με την ελπίδα οι πολίτες να αγκαλιάσουν τις δράσεις και τις παραστάσεις του, καθώς επίσης και να αποτελέσει πρεσβευτή της Καλαμάτας. Τα έργα και οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο είναι τα εξής:
1) «Ο Γυάλινος κόσμος» του Τεννεσσί Ουίλιαμς, ένα έργο μνήμης, ένα έργο για τα ανθρώπινα συναισθήματα, για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου το χαρακτήρισε ένα έργο με μεγάλη απήχηση, που όποτε παίζεται, το κοινό το αγκαλιάζει
2) «Το μαργαριτάρι του κόσμου» του Γιάννη Μαργαρίτη, μια ιστορία σαν παλιό παραμύθι για τους ενήλικες του αύριο, τα παιδιά, που αξιοποιεί στοιχεία της ελληνικής παράδοσης με μουσικές του κόσμου και ταξιδεύει το κοινό με φαντασία. Πρόκειται για ένα παραμύθι, που προτρέπει τα παιδιά να αποκτήσουν τις αξίες, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία.
Ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο παιδικό θέατρο, ώστε να καλλιεργηθεί στις νέες γενιές η αγάπη για αυτή τη μορφή τέχνης, που αργότερα θα διαμορφώσει το θεατρόφιλο κοινό.
3) «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, ένα έργο για την αλαζονεία και τον ναρκισσισμό της εξουσίας, καθώς και τους εμφύλιους σπαραγμούς που διαπερνούν την ιστορία.
Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο, για το οποίο υπάρχει η επιδίωξη της συμπαραγωγής με άλλους φορείς, καθώς επίσης και της συμμετοχής στο Φεστιβάλ Αθηνών και στα φεστιβάλ της Κωνστάντζας στη Ρουμανία και του ελληνικού πολιτισμού στη Νίκαια της Γαλλίας. Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές για το θέμα της συμπαραγωγής του έργου, που αναφέρεται σε ορισμένες προσωπικότητες, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο διχασμού και εμφύλιας σύγκρουσης ξεκινώντας από τη νεότερη ιστορία και φτάνοντας μέχρι την αρχαία Ελλάδα. Οι προσωπικότητες αυτές είναι ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Δημήτριος Παλαιολόγος και ο Αλκιβιάδης.

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Στις παραστάσεις του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου θα απασχοληθούν 8 ηθοποιοί, εκ των οποίων οι 5 είναι καλαματιανΟΊ και οι τρεις από την Αθήνα. Οι ηθοποιοί είναι οι εξής: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας, Εύη Γιαννακοπούλου, Ελένη Χριστίδου, Άγγελος Μαρίνης (οι πρώτοι 5 είναι Καλαματιανοί), Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Γιάννης Μάνθος.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι παράλληλες δραστηριότητες είναι:
- αναγνώσεις θεατρικών έργων, από το Φεβρουάριο, στη θεατρική αίθουσα. Πρόκειται για μια διαδικασία που μοιάζει με το θέατρο στο ραδιόφωνο και την οποίαν θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι θεατές. Θα αναγνωσθούν 4 θεατρικά έργα, των εξής δημιουργών: Χρύσας Σπηλιώτη, που χάθηκε πρόσφατα από τη ζωή στο Μάτι Αττικής, Ρούλας Αναγνωστάκη και Γιάννη Μαυριτσάκη
- Δραματοποιημένες παρουσιάσεις Ελλήνων ποιητών στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Από το Νοέμβριο, κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε έναν ποιητή. Ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε πως «θα δημιουργούμε εκπλήξεις στους πολίτες. Οι ποιητικές παρεμβάσεις θα είναι σε πολλά σημεία της πόλης. Θα είναι ένας 'ποιητικός ακτιβισμός', με στόχο να φέρουμε τη σπουδαία ελληνική ποίηση κοντά στους κατοίκους της πόλης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας».
Προσέθεσε δε ότι «θα γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουμε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο θέατρο λόγω ηλικίας και ασθένειας», γι' αυτό και θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις από ηθοποιούς του Θεάτρου, σε συνεργασία με το Ωδείο, προκειμένου να προσφερθεί ψυχαγωγία σε ανθρώπους που βρίσκονται στο Νοσοκομείο (ίσως και σε Νοσοκομεία γειτονικών πόλεων) και τα ΚΑΠΗ της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages