10.788.055 ευρώ από το τέλος για τις πλαστικές σακούλες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

10.788.055 ευρώ από το τέλος για τις πλαστικές σακούλες

10.788.055 ευρώ από το τέλος για τις πλαστικές σακούλες

Share This
Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεγάλης παρέμβασης για την πλαστική σακούλα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα “Πλαστικά: επανάσταση ή απειλή; διαβούλευση για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι «με βάση στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο εξάμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος».

Όπως είπε, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες 360 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες στο δίκτυο των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών λιανικής (καθώς εξαιρούνται από το μέτρο τα περίπτερα και οι λαϊκές αγορές)», πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα καταναλώθηκαν 60 εκατ. τεμάχια που αντιστοιχούν σε πέντε με έξι τεμάχια ανά πολίτη το μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στο σύνολό τους στην Πολιτεία, θα γίνουν τσάντες πολλαπλών χρήσεων και μέσα πληροφόρησης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι διευρύνθηκαν τα όρια ευθύνης παραγωγού και εγγράφτηκαν στα συστήματα 921 νέοι παραγωγοί, εκ των οποίων οι 136 είναι εταιρείες παραγωγής πλαστικής σακούλας.

Παράλληλα εφαρμόζεται bar code ώστε να υπάρχει εικόνα των ποσοτήτων της πλαστικής σακούλας που εισάγονται από το εξωτερικό και θα υπάρξει και ένας κωδικός για τη σήμανση κάθε σακούλας ώστε να γίνεται γνωστό πού αποδίδεται η ανακύκλωσή της, ποιος την εισήγαγε και αν έχει καλύψει το κόστος της ανακύκλωσή της.

Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ότι έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και πλέον εκείνη θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον θα έρχονται τα συστήματα να κάνουν συμβάσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση και τα οφέλη που θα προκύψουν να αποτυπωθούν στο λογαριασμό του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages