ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει η “κόντρα” για το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει η “κόντρα” για το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει η “κόντρα” για το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Share This
Αρκετή συζήτηση έχει σηκώσει τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα, με διάφορες απόψεις να εκφράζονται, η απόφαση που ελήφθη για άρση της άδειας λειτουργίας του Φεστιβάλ Δρόμου, με αφορμή την υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας. Την δική του απάντηση σε όλα αυτά έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας.
Μένοντας στο θέμα αυτό, με ξεχωριστό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν καλλιτέχνες και μέλη ομάδων που είχαν έρθει στην Καλαμάτα και από το εξωτερικό για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ δρόμου. Η διαμαρτυρία έγινε στο προαύλιο του Δημαρχειακού Μεγάρου.
Παράλληλα ακολούθησε και ανακοίνωση από το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
“Επειδή το Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας αναφορικά με την ακύρωση, είχε φύγει πριν την συνέντευξη τύπου του κ. Δήμαρχου, εδώ κάποιες απαντήσεις σε αυτά που ακούστηκαν σε αυτήν. Είμαστε σοκαρισμένοι…
1. Αυτοχαρακτηρίζεται Φεστιβάλ Δρόμου… Δεν αυτοχαρακτηρίζεται κ. Δήμαρχε. Αυτό είναι το όνομά του… Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ή στα αγγλικά Kalamata Street Festival το οποίο μάλιστα είναι πανελληνίως γνωστό και πλέον αποκτά αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό.
2. Στο δημαρχείο δεν ήρθαμε από μόνοι μας για να σας ρωτήσουμε… ήρθαμε μετά από τηλεφώνημα που λάβαμε από το γραφείο σας το οποίο μας καλούσε να ακυρώσουμε το φεστιβάλ ενώ ήδη είχε μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Δεν σας ρωτήσαμε αν θα το κάνουμε, σας ρωτήσαμε αν είναι επίσημη θέση σας η ακύρωση και μας απαντήσατε ότι εμείς θα αποφασίσουμε αλλά εσείς προτείνεται να ακυρωθεί. Όταν δε σας είπαμε ότι έχει μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης μας εξηγήσατε ότι αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και η αλληλεγγύη χάνεται και καλύτερα το κράτος να πάρει το 1% του προϋπολογισμού που δίνει στους δήμους και να το δώσει στους συγκεκριμένους δήμους (δεν γνωρίζουμε πως καθορίζεται η χρηματοδότηση των δήμων αλλά δεν είναι και χρήσιμο στην συγκεκριμένη συζήτηση).
3. Η ΚΑΝΕ δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι εγγεγραμμένη στο υπουργείο εξωτερικών ή στο υπουργείο εσωτερικών και δεν λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από αυτά. Είναι ένας οργανισμός νεολαίας και εκπαίδευσης με την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ανήκει δε στις εταιρικές μορφές που εντάσσονται στην κοινωνική οικονομία (όπως και οι ΚΟΙΝΣΕΠ). Τώρα βέβαια στην Ελλάδα που το νομικό πλαίσιο είναι χαώδες, είναι αιτιολογημένο να μην γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Επίσης η ΚΑΝΕ “βάζει πλάτη” γιατί το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που δημιούργησε το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, είναι μια εθελοντική διοργάνωση και δεν έχει νομική μορφή. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας διοργανώνεται από 5μελή ή 6μελή οργανωτική επιτροπή (ανάλογα με την χρονιά) που κάθε χρόνο είναι διαφορετική η σύστασή της ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εθελοντών. Μετά από κάθε φεστιβάλ η οργανωτική επιτροπή διαλύεται και επανασυστήνεται στο τέλος της χρονιάς με νέα σύνθεση. Μόνο ένα μέλος της φετινής χρονιάς, υπάρχει από την αρχή του φεστιβάλ.
4. Δεν ήταν η μοναδική εκδήλωση που έγινε στην Μεσσηνία: Στις 27 Ιουλίου έγινε το πανηγύρι στο Διαβολίτσι. Στην σελίδα δε της διοργάνωσης υπάρχει αναρτημένο βίντεο στις 2:24 το πρωί. Ενώ στην σελίδα του δήμου υπάρχει η επίσκεψή σας στις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανήγυρις. Άρα γνωρίζετε τουλάχιστον μια εκδήλωση που έγινε.
5. Η άδεια λέει ότι έπρεπε να τελειώσει η μουσική εκδήλωση 11:30 και όχι 11:00 που λέτε στην συνέντευξη τύπου. Η ώρα κοινής ησυχίας είναι όντως 11. Υπάρχει κάποιο λάθος στην άδεια;
6. Η μουσική έκλεισε 1:24 και όχι 1:40. Άρα 2 ώρες μετά την λήξη της ώρας που αναφέρεται στην άδεια και όχι 3. Το ίδιο συνέβη και με το Φεστιβάλ Χορού.
7. Όπως γνωρίζετε το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, η ΚΑΝΕ και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μη πολιτικοί, μη θρησκευτικοί φορείς/ θεσμοί. Δηλαδή ανεξάρτητοι φορείς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καμία σχέση, ωστόσο δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανένα κόμμα, σε κανένα τηλεοπτικό μέσο και σε κανέναν πολίτη να βγάλει τις ανακοινώσεις του και να πει αυτό που πιστεύει. Σας παρακαλώ όταν μιλάτε για εμάς να μην μας μπλέκετε με τα προβλήματα που έχετε με την δικιά σας αντιπολίτευση και να μην μας χρησιμοποιείτε για πολιτικούς σκοπούς. Όταν προσπαθούν να μας φορέσουν κομματικό καπέλο μας εκνευρίζει ιδιαίτερα. Στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους και όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Επίσης στο φεστιβάλ έρχονται εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ κτλ… εμείς όλους τους υποδεχόμαστε ως θεατές και όχι ως εκπροσώπους κομμάτων. Είναι όλοι ίσοι στα μάτια μας. Θα ήταν πολύ όμορφο αν είχατε έρθει μια φορά στο φεστιβάλ για να δείτε ότι δεν κάνουμε διακρίσεις. Θα σας είχαμε υποδεχτεί ως έναν από εμάς.
8. Εργαζόμαστε και εμείς κ. Δήμαρχε, ευτυχώς, και μάλιστα το φεστιβάλ το διοργανώνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο εθελοντικά. Δηλαδή τελειώνουμε την δουλειά μας και μετά δουλεύουμε για το φεστιβάλ και μετά πάμε νύχτα σπίτι μας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από το παρακείμενο πανηγύρι που παίζει μέχρι τις 4 το πρωί. Αλλά έχετε δίκιο, δεν παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία, ούτε παίρνουμε τηλέφωνο να ενοχλήσουμε εσάς γιατί παρότι δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη μουσική πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση ανεξαρτήτως προτιμήσεων και μια ενόχληση 2-3 ημερών είναι υποφερτή, ακόμη και αν πηγαίνουμε πιο κουρασμένοι στην δουλειά μας το άλλο πρωί.
9. Δεν κάναμε φεστιβάλ ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Οι θεατές και οι καλλιτέχνες έκαναν αυτοσχέδιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που κάνατε. Μας ανακαλέσατε την άδεια και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Υπάρχουν και σχετικά βίντεο και φωτογραφίες με την ομάδα των 100 εθελοντών να ξεστήνει τις κατασκευές και να καθαρίζει το φεστιβάλ. Ο βασικός παραγωγός της ομάδας του ΦΔΚ έκανε μια ανακοίνωση μπροστά στον κόσμο όπου ξεκάθαρα ενημερώνει τον κόσμο ότι ΦΔΚ δεν υπάρχει ποιά λόγω της ανάκλησης της άδειας. Μάλιστα αρκετοί ήταν οι φίλοι του φεστιβάλ που μας κατηγόρησαν ότι το αφήσαμε να γίνει αμαχητί.
10. Βαρβαρότητα για εσάς είναι η ροκ μουσική, βαρβαρότητα για κάποιον άλλο είναι το σκυλάδικο. Αν πάμε την συζήτηση στο ποια μουσική μας αρέσει και ποια όχι, ποια μουσική ανεχόμαστε και ποια όχι, νομίζω χάνουμε το νόημα μια ελεύθερης κοινωνίας που χωράει τους πάντες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χωράμε και εμείς σε αυτή τη πόλη.
11. Κύριε δήμαρχε δεν είναι δυνατό να σβήσεις like στο facebook. Αν δείτε στην σελίδα μας δεν έχουμε σβήσει ποτέ σχόλιο κάποιου που αντιτίθεται στο φεστιβάλ. Μακριά από εμάς αυτά τα πράγματα. Αν πιστεύετε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο παρακαλώ ζητήστε δικαστική εντολή για να σας δώσει το ίδιο το μέσο τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Από την σελίδα του δήμου όμως κάποιος σβήνει τα σχόλια των πολιτών. Αν χρειαστεί υπάρχουν print screen. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μας κατηγορείτε για κάτι τέτοιο την στιγμή που εμείς έχουμε αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην σελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Αν πραγματικά πιστεύετε στην ελευθερία του λόγου, θα πρέπει να επιπλήξετε αυτούς που σας μεταφέρουν αυτά τα ψεύδη γιατί σας εκθέτουν και είναι κρίμα.
12. Όταν ένα πανηγύρι γίνεται σε χωριό δικαιολογείται λοιπόν διότι εκεί δεν έχει αρρώστους και εργαζόμενους. Όταν γίνεται στο κέντρο πόλης και παίζει μέχρι τις 4 το πρωί πάλι δικαιολογείται; Και αν ναι με πιο σκεπτικό; Αν ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τις εκδηλώσεις σε αυτές που δικαιολογούνται να παρανομούν και σε αυτές που δεν δικαιολογούνται τότε μάλλον ακυρώνουμε τον νομοθέτη. Αν συμφωνήσουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο τότε πρέπει και οι εκδηλώσεις του δήμου να κλείνουν στις 11 το καλοκαίρι και στις 10 το χειμώνα. Εμείς δεν τολμήσαμε λεπτό να πούμε ότι δεν παρανομήσαμε. Μάλιστα το ίδιο θα παραδεχτούμε και στο δικαστήριο και θα πληρώσουμε πιθανό πρόστιμο που θα μας επιβληθεί χωρίς κανέναν παράπονο γιατί αυτό θα είναι το δίκαιο. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε την αυστηρότητα της δικιά σας απόφασης σε σύγκριση με την αντιμετώπιση άλλων παρόμοιων λαθών άλλων διοργανώσεων.
13. Όσον αφορά το Φεστιβάλ Χορού, γνωρίζουμε ότι το έκλεισε η αστυνομία. Οπότε κάποιον ενόχλησε. Τώρα γιατί η αστυνομία δεν υπέβαλε μηνύσεις είναι μια άλλη συζήτηση. Καλά έκανε και δεν υπέβαλε μήνυση σε ένα τόσο όμορφο γεγονός.
14. Η κοινωνία ας κάνει ότι πιστεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην συνέντευξη τύπου για την ακύρωση του Φεστιβάλ στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ; Παρακαλώ ας μείνουμε στο θέμα μας που είναι η ακύρωση μιας ανεξάρτητης πολιτιστικής εκδήλωσης και μιας εκδήλωσης αλληλεγγύης και ας μην αποπροσανατολίζουμε την κοινωνία. Είναι τουλάχιστον άτοπο και δεν συμβάλει στην ουσία της συζήτησης.
Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με αυτούς που σας μεταφέρουν όλες τις ανωτέρω πληροφορίες. Δεν πιστεύουμε ότι έχετε την σωστή πληροφόρηση και πραγματικά πιστεύουμε ότι έχετε καλές προθέσεις. Ωστόσο τα περισσότερα που αναφέρατε στην συνέντευξη τύπου δεν είναι ακριβή.
Είμαστε πάντα ανοικτοί σε επικοινωνία με εσάς και με τον Δήμο Καλαμάτας εν γένει. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε ενεργά σε όσες δραστηριότητες του Δήμου μας έχει ζητηθεί και φυσικά θα συμμετέχουμε και στο μέλλον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages