ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

Share This
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι στις 20-06-2018 με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση (Αρ.πρωτ. 66674/20-06-2018, ΑΔΑ ΩΘΤΣ465ΧΙ8-ΡΑΣ) εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου «Προστασία και Ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ.
Το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας και περιλαμβάνει την υλοποίηση μελέτης για την ανάδειξη και τον φωτισμό της περιοχής της εισόδου του κάστρου, που εκπονήθηκε από την ΕΦΑ Μεσσηνίαςκαι εγκρίθηκε με την υπαρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ26141/153609/7551/23333/13-10-2015(ΑΔΑ641Λ465Φ3-ΛΧΥ) Απόφαση.. Επιπλέον στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί η μελέτη για τον φωτισμό των υπολοίπων τμημάτων των τειχών του μνημείου και για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Το Κάστρο δεσπόζει σε λόφο που υψώνεται απότομα στην βόρεια πλευρά της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της. Ο συγκεκριμένος λόφος έχει εξαιρετικά στρατηγική σημασία καθώς αφενός εποπτεύει την εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα και αφετέρου ελέγχει τα ορεινά περάσματα του Ταϋγέτου προς την λακωνική ενδοχώρα.Επάνω και γύρω από τον λόφο, σύμφωνα με νεότερες απόψεις, προσδιορίζεται και η θέση της πόλης των αρχαίων Φαρών. Το κάστρο στη σημερινή του μορφή ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (13ος αι.) ενώ έχει δεχθεί επεμβάσεις και ενισχύσεις τόσο από τους Ενετούς (τέλη 17ου αι.) όσο και από τους Οθωμανούς. Την επίπεδη κορυφή του περιτρέχει κατά τον άξονα Β-Ν το τείχος του εσωτερικού περιβόλου, ενώ μία δεύτερη ευρύτερη αμυντική γραμμή αναπτύσσεται στην ευπρόσβλητη ανατολική του πλευρά. Η πορεία του τείχους των δύο οχυρωματικών περιβόλων ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Τα τείχη είναι κατακόρυφα και δεν σώζονται οι επάλξεις. Στην ΒΑ γωνία του εσωτερικού περιβόλου, στο πιο απόκρημνο σημείο του λόφου, είναι κτισμένος ο οχυρός πύργος – καταφύγιο.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση του ενιαίου πλέον (μετά την κατεδάφιση του ελαιοτριβείου πρώην ιδιοκτησίας Σπυρίδη) περιβάλλοντος χώρου της πύλης του κάστρου και των τειχών της νοτιοανατολικής πλευράς του εξωτερικού περιβόλου και η εκ νέου διαμόρφωση της πρόσβασης σ’ αυτό. Οι επεμβάσεις θα γίνουν με στόχο την διευκόλυνση της εισόδου στο μνημείο, την αναβάθμιση του χαρακτήρα του και την αναψυχή των επισκεπτών. Μεταξύ άλλων προτείνεται και η κατασκευή ενός μικρού χώρου με έδρανα, στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και διάφορες παραστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.
Η εξυγίανση των τειχών και η ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης και των τειχών της Ν.Α. πλευράς του εξωτερικού περιβόλου αποκαθιστά το φρουριακό χαρακτήρα του Κάστρου και αναβαθμίζει αισθητικά το μνημείο και την ευρύτερη περιοχήτου. Ο φωτισμός θα συμβάλλει στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών ιδιαιτεροτήτων της οχύρωσης, στη δημιουργία εμβληματικών εικόνων ορατών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης αλλά και στη νέα είσοδο προς αυτήν, που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας περιφερειακής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages