ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ...

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ...

Share This
Η διατροφική αξία της ελιάς έχει γίνει “ευαγγέλιο” στα χείλη των διατροφολόγων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ανεξάρτητα από το είδος, η ελιά είναι πάντα ευεργετική για την υγεία σας.
Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν ταυτόσημες. 
Η μεγαλύτερη θρεπτική τους διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. 
Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. 
Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς, όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.
Σχετικά με τις πράσινες ελιές
Αυτές περισυλλέγονται όταν είναι άγουρες. Εμποτίζονται σε διάλυμα αλυσίβας, επέρχεται η ζύμωση σε ένα διάλυμα άλμης για 6 έως 12 μήνες και στη συνέχεια είναι έτοιμες για την διαδικασία συσκευασία τους. Τις πράσινες και χωρίς κουκούτσι συνήθως τις βρίσκουμε και γεμιστές με αμύγδαλα, σκόρδο ή πιπεριές.
Σχετικά με τις μαύρες ελιές
Αυτές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο. Είναι επίσης εμποτισμένες σε ένα αλκαλικό διάλυμα για να απομακρυνθεί η φυσική πικρή τους γεύση και στη συνέχεια περνούν και εκείνες από την άλμη.
Διατροφική αξία
Μια μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει 20 θερμίδες, ενώ οι μαύρες περιέχουν 25 θερμίδες. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από λίπος. Συνολικά έχουν 2 γραμμάρια λίπους, λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια από τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριουδατανθράκων, 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου χοληστερόλη ή trans-λιπαρά οξέα σε μία μερίδα. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων (2% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε και 1% για τη βιταμίνη Α).
Νάτριο
Επειδή επεξεργάζονται μέσα από διάλυμα άλμης, τόσο οι πράσινες, όσο και οι μαύρες ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου. Το νάτριο αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν το 2010 έναν οδηγό για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee) και συνιστούν να μην υπερβαίνει κανείς τα 1.500 mg ημερησίως. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας.


 iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages