192 χρόνια από τη Μάχη της Βέργας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 192 χρόνια από τη Μάχη της Βέργας

192 χρόνια από τη Μάχη της Βέργας

Share This

Στις 21 και 22 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, για την Επέτειο της Μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Βέργα Αλμυρού. Μανιάτες και Μεσσήνιοι κατόρθωσαν στη Μάντρα της Βέργας να νικήσουν το Τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που είχε τρομοκρατήσει το Μοριά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 
ΚΑΤΩ ΒΕΡΓΑ
19.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και εν συνεχεία παράκληση – δέηση, σε ανάμνηση της Λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση Χάλπινο του Καλαθίου όρους.
19.30: Κάθοδος της Ιερής Εικόνας «Η ΕΛΠΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ»
20.30: Άφιξη και εναπόθεση της Ιερής Εικόνας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας, παρουσία αρχών και κοινού.
ΠΑΡΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ
21.00: ««Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι». Καλωσόρισμα επισκεπτών στο πάρκο του Αλμυρού από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι τους θεωρούσαν φίλους καρδιακούς. Μπουφές-παραδοσιακά κεράσματα από τον Σύλλογο.
Καλωσόρισμα και χαιρετισμοί
Χορόδραμα «Η μάχη της Βέργας» υπό την επιμέλεια της Αλίσιας Δημόγιαννη
Παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας υπό την επιμέλεια της Πόπης Βαζαίου και την ορχήστρα του συλλόγου υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου.
Χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας και του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» με παράλληλη εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη
Στο χώρο του Πάρκου Αλμυρού θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 
10.30 – Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού
από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο – Μετάβαση Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού και μεταφορά της Ιερής Εικόνας στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, συνοδεία μελών του πολεμικού Συλλόγου «Κομάντος ’74».
– Επιμνημόσυνη Δέηση προ του εκεί υπάρχοντος Ηρώου των Πεσόντων.
– Κατάθεση στεφάνων
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Πεσόντων
– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Μαρία Λιακάκη
– Απαγγελία ποιήματος «Στη Μανιάτισσα» (του Χρήστου Κουμουτσέα) από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπο Αφάλη
– Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας
– Απαγγελία ποιήματος από τον Παναγιώτη Ρήγα, συνταξιούχο δάσκαλο.
– Εθνικός Ύμνος
– Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μαλτίδη
– Πέρας τελετής.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα προσφερθεί καφές – αναψυκτικό στο Δημοτικό Αναψυκτήριο πάρκου Βέργας Αλμυρού, προσφορά του Δημοτικού Αναψυκτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages