Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.. - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..

Share This
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, το 30-70% των ενηλίκων στις χώρες της ΕΕ είναι υπέρβαροι, ενώ το 10-30% παρουσιάζουν παχυσαρκία. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό ακόμα και το 89% του πληθυσμού να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. 
Η σοβαρή παχυσαρκία, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, μειώνει τη μέση αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά μία δεκαετία. ‘Ανθρωποι με ΔΜΣ 30-34.9 kg/m2, ζουν κατά μέσο όρο 2 έως 4 χρόνια λιγότερο από εκείνους με φυσιολογικό ΔΜΣ (18.5-24.9 kg/m2), ενώ εκείνοι με ΔΜΣ άνω του 40, ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια λιγότερο. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, αυτό είναι παρόμοιο με τον αντίκτυπο του καπνίσματος, το οποίο, κατά μέσο όρο, μειώνει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από επιστήμονες στη χώρα μας, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρα Παχυσαρκίας 2018 στις 19 Μαΐου η οποία συνοδεύεται με εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO), είναι απογοητευτικά και αποτελούν σήμα κινδύνου για τις κοινωνίες, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους. 
Κι αυτό, γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά από χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων. Η παχυσαρκία παραμένει η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ως γνωστό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και για διάφορες μορφές καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages