Στον δήμο Πύλου - Νέστορος απονομή σημάτων αριστείας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στον δήμο Πύλου - Νέστορος απονομή σημάτων αριστείας

Στον δήμο Πύλου - Νέστορος απονομή σημάτων αριστείας

Share This
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ  
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης απένειμε τα Σήματα Αριστείας Χρηστής Διακυβέρνησης σε 23 Δήμους της χώρας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον υπουργό Εσωτερικών εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του, Δ. Παπασταμόπουλος.  Χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής Μονάδας-Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniele Dotto, η Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης Α. Tatarenko, ο Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης JBarber και η Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης Π. Θεοδώρου.
Οι   Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Μήλου και Αμαρουσίου.
Ακολούθησαν οι Δήμοι:Φυλής, Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Πύλου-Νέστορος, Καλλιθέας, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ηγουμενίτσας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας, Μυκόνου και Κηφισιάς.
Κατά την τελετή απονομής ο κ. Πατούλης συνεχάρη όλους τους Δήμους που διακρίθηκαν και επισήμανε πως «η θεσμική ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα απαιτεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους . Απαιτεί αποκέντρωση».
Η Δράση που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συγκεκριμένη δράσηστην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και  το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.
Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι από τους οποίους οι 23 υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής.  
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «Η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι τόσο τα χρήματα των δανειστών της, αλλά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με στόχο αφενός την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και αφετέρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται μια ριζική αναδιανομή εξουσιών, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει με τις θέσεις και τις προτάσεις της, στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και επισήμανε πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.
Σκοπός της δράσης ήταν να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει τους δήμους που επέτυχαν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το επίπεδο της διακυβέρνησης εκτιμήθηκε μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης .

Υπήρξαν τρία επίπεδα. Η ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή, δεύτερη ενότητα που προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και η τρίτη ενότητα, η οποία προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στο προσωπικό και στις δομές των Δήμων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος και  οι Δήμαρχοι: Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, Μήλου Γ. Δαμουλάκης, Φυλής Χ. Παπππούς, Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Αγ. Αναργύρων Ν. Σαράντης, Αγιάς Α. Γκουντάρας, Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος, Χαλκίδας Χ. Παγώνης. Επίσης ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ν. Φωτίου, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Σούλτης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Βιώσιμων Πόλεων του Δήμου Πύλου-Νέστωρος Ιωάννης Γεώργιζας, εκπρόσωποι των Δήμων Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας και πλήθος πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages