Η γη της Ελιάς, του Μαντηλιού και της Επανάστασης! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η γη της Ελιάς, του Μαντηλιού και της Επανάστασης!

Η γη της Ελιάς, του Μαντηλιού και της Επανάστασης!

Share This
1. Καταρχήν, ένας λόγος για να καταλήξεις στο Νομό Μεσσηνίας, είναι η όμορφη διαδρομή που σε οδηγεί εκεί, διασχίζοντας όλο το κέντρο της Πελοποννήσου.
2. Η δόξα της δεσπόζει στην καρδιά του μεσσηνιακού κόλπου, στην αγκαλιά του ποταμού Νέδοντα, «σηκώνοντας το βλέμμα» στον Ταΰγετο….
3. Γιατί…εδώ θα βρεις το μοναδικό στο είδος του  στον κόσμο Μουσείο Σιδηροδρόμων! (αξίζει σίγουρα να ξεναγηθείς και να το φωτογραφήσεις, μην χάσεις την ευκαιρία).
4. Έχεις ακούσει εσύ πολλές φορές ένα δέντρο να κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης»; 
Σ’ αυτήν την γη λοιπόν, υπάρχει ένα τέτοιο και δεν είναι άλλο από το μοναδικό στο κόσμο, μητρικό φυτό της ποικιλίας «Καλαμών», η ΜάναΕλιά ύψους 14 μέτρων, όπου στέκει εκεί εκατοντάδες χρόνια, θυμίζοντας τη σχέση του τόπου με την Ελιά, και πίστεψε μας, θα εντυπωσιαστείς!
5. Γιατί επίσης…μία βραδινή βόλτα στο κοσμοπολίτικο λιμάνι της Καλαμάτας, με τα όμορφα μαγαζάκια, σίγουρα θα σε ξεκουράσει και θα «τραβήξει» το μυαλό σου από τους προβληματισμούς της καθημερινότητας σου!

6. Γιατί..σ’ αυτόν τον τόπο ήχησε για πρώτη φορά η καμπάνα της ΕλληνικήςΕπανάστασης στις 23 Μαρτίου του 1821, στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

7. Δεν είναι λίγα τα παραδοσιακά τραγούδια που έχουν γραφτεί για αυτόν τον τόπο… πως έπειτα οι δρόμοι να μην μας οδηγούν εκεί, ώστε να ανακαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους γράφτηκαν;
8. Γιατί…όλοι μας έχουμε ακούσει για τα «Καλαματιανά μαντήλια», κατά την επίσκεψη σου όμως στην πόλη θα μπορέσεις να μάθεις επί τούτου για την ιστορία και την κατασκευή τους στην Μονή Καλογραιών, που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. (μην ξεχάσεις να πάρεις ένα για ενθύμιο, γιατί.. που ξέρεις; Μπορεί να τύχει να χορέψεις το γνωστό καλαματιανό…κι εσυ να φοράς στ’ αλήθεια ένα, στον άσπρο σου λαιμό)

9. Όπως κάθε ελληνική πόλη, διαθέτει άκρως ενδιαφέροντα Μουσεία, όπως το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό καιΛαογραφικό Μουσείο και τόσα άλλα που  αξίζει να ανακαλύψεις.

10. Γιατί..στο νομό, εκτός από την πόλη της Καλαμάτας, μπορείς να επισκεφθείς κι άλλα μέρη όπως η Κυπαρισσία, ηΠύλος, η Μεθώνη, τα Φιλιατρά, η Κορώνη, ηΚαρδαμύλη, όμορφα χωριά και πόλεις της μεσσηνιακής Μάνης με τα Καστρόσπιτά τους και τις …βεντέτες τους!

11. Γιατί…σαν πας στη Καλαμάτα, έχεις πολλά να γευτείς! 
Διαφορετικές γεύσεις όπως, σφέλα ψητή  (η τοπική πικάντικη φέτα), τα αράπικα φιστίκια made in Kalamata, (ναι καλά διάβασες, αράπικα, διότι το κλίμα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια τους)! Από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γνωστές ανά τον κόσμο Kalamata Olives, καλαματιανές ελιέςμοναδικές στο είδος τους, αλλά και άλλα παραδοσιακά πιάτα λίγα από τα οποία είναι «κοτόπουλο με σύκα», «μπακαλιάρος τσιλαδιά», «λαλάγγια», «πορκέτα καλαματιανή», «καπαμάς», και, φυσικά, η διάσημη καλοψημένη γουρουνοπούλα η αλλιώς τοπικά «μπουζοπούλα»! (ναι ναι, ξέρω ότι λιγουρεύτηκες κάτι από τα παραπάνω κλείνοντας τα μάτια όπως εμείς, εμείς όμως τα δοκιμάσαμε, γι’ αυτό πρέπει να σπεύσεις κι εσύ, και να μας στείλεις την δικιά σου εμπειρία).
12. Συγνώμη, ήξερες εσύ ότι στην Ελλάδα έχουμε τον δικό μας πύργο του Άϊφελ; Να ένας ακόμα λόγος να ξεναγηθείς στη Μεσσηνία, καθώς στα Φιλιατρά, δεσπόζει, σε μικρότερη μεν εκδοχή, αλλά αξιοθαύμαστη δε, η απομίμηση του.
13. Σίγουρα, ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αλλά και το παλάτι του βασιλιάΝέστορα, στον Έγκλιανό Χώρας  αποτελούν αξιόλογη αφορμή, ώστε να πάρεις τον δρόμο για την Μεσσηνία!
 (ίσως νιώσεις κι εσύ. για λίγα λεπτά, σαν βασιλιάς ρε παιδί μου!)

14. Για παραλίες είπαμε; Δεν είπαμε! Και ποια να πρώτο-αναφέρουμε; την παραλία Βοϊδοκοιλιά, το μοναδικό αυτό γαλαζοπράσινο φυσικό μνημείο της Πύλου, αλλά και την Γλώσσα όπου βρίσκεται σκιά του, την παραλία της Καλαμάτας με την «Γαλάζια σημαία»,τη Χρυσή ακτή και τονΛαγκούβαρδο, τηνΚαλογριά στη Στούπα με τα διάφανα εξωτικά νερά, αλλά και την ολόχρυση ονειρώδη παραλία Περούλια κοντά στη Κορώνη!

Υ.Γ.  
Στις αποσκευές της επιστροφής από την Μεσσηνία, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου από το χωριόΤραχήλα, (καπετανοχώρι από τα λίγα), με τον μικρό λιμανίσιο κόλπο και τα αρχοντόσπιτα του, χτισμένα από Μανιάτικη πέτρα, το εκλεκτό γνήσιο χιονάτο χοντρό αλάτι, που συλλέγεται από τους πανάρχαιους βράχους του, με το μεράκι και το μόχθο λίγων γυναικών του χωριού, που διατηρούν ζωντανή αυτήν την μακραίωνη τοπική παράδοση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages