Γιορτάζουν Κορώνη και Χρυσοκελαριά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Γιορτάζουν Κορώνη και Χρυσοκελαριά

Γιορτάζουν Κορώνη και Χρυσοκελαριά

Share This
Το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Ελεήστριας, στην Κορώνη, βρίσκεται στο επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων τον 15Aύγουστο. 
Εκεί δίνουν το παρών οι πιστοί.  
 Όμως αυτές τις μέρες γιορτάζει και το παλιό μοναστήρι της Χρυσοκελλαριάς, που συγκεντρώνει προσκυνητές από τη γύρω περιοχή.
Πρόκειται για το νοτιότερο γεωγραφικά, μοναστήρι της Ιεράς Μητρο­πόλεως Μεσσηνίας. 
Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς, του Δήμου Κορώνης.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Μητροπόλεως Μεσσηνίας , η Μονή είναι κτίσμα, αρχικά, του 17ου αιώνα, το οποίο καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ. 
Ο μικρός ναός είναι ρυθμού Βασιλικής και κτίστηκε το 1864. Τιμάται τώρα,15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Υπεραγία Θεοτόκου, αλλά λειτουργεί επίσης και στα 9μερα της Κοιμήσεως καθώς και της Αγίας Τριάδος.
Η παράδοση αναφέρει ότι το τέμπλο του ναού φτιάχτηκε πριν από πολλά χρόνια από την ξυλεία ενός μισοκαταστραμ­μένου ιστιοφόρου, πού ξέβρασε στην ακτή η θάλασσα της Κορώνης. Από εκείνα τα ξύλα οι μοναχοί που ήταν στο μοναστήρι κατασκεύασαν τόσο το τέμπλο όσο και το εικονοστάσι.
Η μονή της Χρυσοκελλαριάς κατά τη διάρκεια του βίου της άλλοτε βρισκόταν σε ακμή και δραστηριότητα και άλλοτε σε παρακμή αφού έμενε χωρίς μοναχούς. Για εκατό χρόνια (από το 1852 μέχρι το 1952) ήταν Μετόχι της Μονής Βουλκάνου ως ανδρικό μοναστήρι. Μετά το 1952 μετετράπη σε γυναικείο. Η καινούργια πτέρυγα με τα κελλιά δυτικά του Ναού άρχισε να κτίζεται το 1971 ενώ από το 1977 στερείται Καλογραιών.
Αριστερά της εισόδου στο μικρό ναό υπάρχει βρύση, με κρύο νερό από τον βράχο.
Το μικρό αυτό μοναστήρι που «ζωντανεύει», χάρις στους 2- 3 εφημέριους διπλανών χωριών και τους κατοίκους, δεν έχει επηρεαστεί από την υποχώρηση, πέρυσι του μαντρότοιχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages