Πρόγραμμα ARISTOIL γιατί το ελαιόλαδο είναι υγεία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρόγραμμα ARISTOIL γιατί το ελαιόλαδο είναι υγεία

Πρόγραμμα ARISTOIL γιατί το ελαιόλαδο είναι υγεία

Share This
Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο και την υπεραξία που πρέπει να δοθεί στο προϊόν, αναδεικνύοντας συγχρόνως τα χαρακτηριστικά του που προστατεύουν την υγεία, στοχεύει η μεθοδολογία και μελέτη που έχει αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Aristoil.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (διάρκειας τριών ετών), στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες, στήθηκε και οργανώθηκε για να στηρίξει όλους αυτούς τους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν ελαιόλαδο με υψηλές φαινόλες και έχουν πιστοποιηθεί με ισχυρισμό υγείας. Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε, στις 11 Μάη στην Παλαιά Βουλή, η απονομή των βραβείων Olympia Health and Nutrition Awards, σε παραγωγούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έχουν καταφέρει να παράξουν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο.
Φέτος, στο εργαστήριο αναλύθηκαν περισσότερα από 800 δείγματα από 7 χώρες, από τα οποία βραβεύτηκαν περί τα 200 δείγματα με τη χρυσή, αργυρή και χάλκινη διάκριση. Ο Σωτήρης Λημνιώτης, ελαιοπαραγωγός από τους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, ήταν ένας απ’ αυτούς που διακρίθηκαν με το χρυσό βραβείο. Μιλώντας στην «ΥΧ» είπε ότι το δικό του ελαιόλαδο ήταν ένα από τα υψηλότερα πολυφαινολικά στην Ελλάδα, με τις αναλύσεις να καταγράφουν 2.700 φαινόλες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, έγινε και ο εμβολιασμός ενός δένδρου ελιάς που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, με την Ολύμπια ποικιλία από την Αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η σύσταση του Παγκόσμιου Κέντρου Ελαιολάδου για την υγεία, το οποίο μετά τη λήξη του προγράμματος θα παραλαμβάνει δείγματα απ’ όλον τον κόσμο και θα δίνει την αντίστοιχη πιστοποίηση, κατά πόσο το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ισχυρισμό υγείας. Αυτήν τη στιγμή, στο πλαίσιο του προγράμματος, η αντίστοιχη πιστοποίηση δίνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages