Φόροι 60 δισ. το χρόνο για να έχουμε πλεόνασμα 3,5% - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Φόροι 60 δισ. το χρόνο για να έχουμε πλεόνασμα 3,5%

Φόροι 60 δισ. το χρόνο για να έχουμε πλεόνασμα 3,5%

Share This
Για να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο θα πρέπει να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 60 δις. ευρώ. Συγκριτικά με το 2015, έτος έναρξης του 3ου μνημονίου, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 11,7 δις. ευρώ ποσό που προσεγγίζει το 6% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε στον στόχο των 60 δις. ευρώ, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ξεπερνούν ήδη τα 7,5 δις. ευρώ ποσό που είναι αμφίβολο αν θα αποδειχτεί αρκετό. Όποια και είναι η κατάληξη του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια εξαιρετικά δύσκολη πενταετία η οποία θα ξεκινήσει από το 2018.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά κλείδωσε στη συνεδρίαση της 22ας Μαίου: από το 2018 και για πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022, η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.
Με βάση την πρόβλεψη για ανάπτυξη μέχρι και το 2022, η οποία και θα οδηγήσει το ΑΕΠ κοντά στα 210 δις. ευρώ, αυτό το 3,5% του ΑΕΠ θα αντιστοιχεί σε πάνω από 7-8 δις. ευρώ τον χρόνο επίδοση εξαιρετικά σκληρή για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Και επειδή ο προϋπολογισμός της χώρας είναι στηριγμένος στα φορολογικά έσοδα, από το νέο έτος και μέχρι το 2022 (τουλάχιστον) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν και με το παραπάνω στις φορολογικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ενδεχόμενη αποτυχία στην εκπλήρωση των στόχων, θα σημαίνει και την μη ενεργοποίηση των θετικών μέτρων αλλά και την επιβολή ακόμη περισσότερων εισπρακτικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages