Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που αγάπησε την Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που αγάπησε την Καλαμάτα

Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που αγάπησε την Καλαμάτα

Share This
Με χορηγία από μεγάλο αμερικανικό ίδρυμα και συστάσεις από το Princeton - Παρόλο που θα μπορούσε να πάει στη Βρετανία ή την Ολλανδία, προτίμησε την Ελλάδα - Παρακολουθεί αγγλόφωνο πρόγραμμα - Λέει ότι οι Έλληνες την αγαπούν και την λένε «καρντάσι» 
Ως αρχαιολόγος και επιστήμων που, εξ ορισμού, καταγίνεται με την ιστορία, η Duygu Ertemin (Ντούιγκου Ερτεμίν) γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επέτειος της 25ης Μαρτίου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να παρακολουθήσω τον εορτασμό, δυστυχώς όμως θα απουσιάζω από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς πρέπει να επιστρέψω στην ανασκαφή, στο Çatalhöyük» είχε δηλώσει σχετικά η Ντούιγκου στο protothema.gr πριν από λίγες ημέρες. 
Η Ντούιγκου Ερτεμίν είχε εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και ανάπτυξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ίδια έχει αποφοιτήσει από την αρχαιολογική σχολή του έγκριτου Bilkent Üniversitesi στην Άγκυρα και αμέσως μετά τις σπουδές της εργάστηκε, αρχικά ως ασκούμενη και πλέον ως τακτική συνεργάτις στην πολύ σημαντική προϊστορική ανασκαφή του Çatalhöyük (Τσατάλχεγιουκ) της Ανατολίας. Καθώς το συγκεκριμένο, τεράστιο, ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Στάνφορντ καθώς και διαφόρων ισχυρών χορηγών, όπως το αμερικανικό ίδρυμα Templeton, η Ντούιγκου αξιοποίησε την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής της στην ανασκαφή και κέρδισε μια υποτροφία για μετεκπαίδευση. Και παρόλο που είχε τη δυνατότητα να κάνει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ολλανδία, απολύτως συνειδητά προτίμησε αντ' αυτών την Καλαμάτα. Η Ντούιγκου Ερτεμίν στην ανασκαφή του Τσατάλχεγιουκ, στην Ανατολία Όπως λέει η Ντούιγκου Ερτεμίν, το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ξεκίνησε το 2015 και προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές έκτοτε) είναι ολοκληρωμένο, μιας και με αυτό συνεργάζονται όλες οι μεγάλες ομάδες που ειδικεύονται στην αρχαιομετρίας και την τεχνολογία πολιτισμού της Ελλάδας (Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο, επίλεκτοι καθηγητές από το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Κρήτης), αλλά και οι βασικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 
Κατά την εκτίμηση της Ντούιγκου, το μεταπτυχιακό Cultural Heritage Materials and Technologies ή «CultTech» εν συντομία, είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στον κόσμο. Η Ντούιγκου Ερτεμίν έχει γεννηθεί στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και, λόγω μιας οικογενειακής τραγωδίας, πέρασε μερικά από τα μαθητικά της χρόνια στο Εσκί Σεχίρ. Το πάθος της, ήδη από την εφηβεία, όταν μαζί με τον πατέρα της επισκέφτηκε μια έκθεση με ευρήματα από το Τσατάλχεγιουκ, ήταν η αρχαιολογία και συγκεκριμένα η προϊστορική. Ακριβώς διότι ονειρευόταν ότι, κάποια ημέρα, θα εργαζόταν και η ίδια σε αυτή την τόσο σημαντική ανασκαφή. 
Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί η Ντούιγκου, λέει ότι «η κυρία Ερτεμίν είναι μια πραγματικά εξαιρετική φοιτήτρια και χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας. Δυστυχώς όμως θα αναγκαστεί να διακόψει για ένα εξάμηνο τις σπουδές της, διότι πρέπει να επιστρέψει στο Τσατάλχεγιουκ όπου και εργάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages