Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω! - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ

Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!

Share This
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

Περισσότεροι από 1 εκατ. αποκαλύπτεται ότι είναι οι οφειλέτες και πάνω από 25 δισ. ευρώ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την εκκίνηση της διαδικασίας «μεταφοράς» στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των μικρο-οφειλετών -με οφειλές έως 5.000 ευρώ- οι οποίοι φτάνουν τους 770.000 (!) σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ημερησίας». 
Τα αρχεία με τα ονοματεπώνυμα και τα χρέη των μικρο-οφειλετών που «κρατούσαν» στα... συρτάρια έως τα τέλη του 2016 και άρχισαν να στέλνουν στο ΚΕΑΟ τα πρώην Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και πρόσφατης (24 Ιανουαρίου 2017) εφαρμοστικής απόφασης του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, αιφνιδίασαν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ λόγω του αριθμού και του όγκου των οφειλών:
• Το ΙΚΑ έδωσε λίστα συνολικά 250.000 μικρο- οφειλετών με χρέη 4 δισ. ευρώ
• Ο ΟΑΕΕ άρχισε να μεταφέρει τα μητρώα 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν έως 5.000 ευρώ ενώ «κρατά», για να στείλει, και δεύτερη λίστα οφειλετών με χρέη από 15.000 ευρώ - 40.000 ευρώ ο καθένας.
Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!
• Ο ΟΓΑ μεταφέρει 180.000 με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ ο καθένας και
• Το ΕΤΑΑ δίνει λίστα 90.000 μικρο-οφειλετών με συνολικό χρέος περί τα 130 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, οι οφειλέτες «αγγίζουν» τους 1.085.000. Και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τόσο από τη «δεξαμενή» των οφειλετών με «παλαιά» χρέη του ΟΑΕΕ (άνω των 5.000 ευρώ) όσο και από τα «φρέσκα» χρέη που όλοι προεξοφλούν ότι θα δημιουργηθούν φέτος λόγω της μετάβασης από το προηγούμενο σύστημα στο νέο - προβληματικό και ελλιπή, όπως αποδεικνύεται - τρόπο υπολογισμού των εισφορών αφού:
Κραχ στα Ταμεία - 770 χιλ. πολίτες χρωστούν έως 5.000 ευρω!
• Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων (επιστήμονες και αγρότες) δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές του 2016.
• Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να βεβαιώσει τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ στους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Διατηρείται η σύγχυση για τα «μπλοκάκια» και
Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι θα επιλέξουν να καταβάλουν μερικώς τις εισφορές του πρώτου 6μήνου (υπολογισμός με τα εισοδήματα του ‘15) αναμένοντας τους συμψηφισμούς των εισφορών στο δεύτερο εξάμηνο (με βάση τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα του ‘16, όπως ο νόμος ορίζει).
Οι μεταφορές
Η μεταφορά των μικρο-οφειλετών στο ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τις αποφάσεις, αφορά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς «ενεργούς» ρύθμισης.
Εως τα τέλη του 2016 «εκτός ΚΕΑΟ» παρέμεναν, ακόμη, οφειλές πέραν των ε΄ξι μηνών από την ημέρα λήξης της εμπρόθεσμης καταβολής, οφειλές που ήταν «υπό δικαστική αναστολή», οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και χρέη οφειλετών που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ή σε «εκκαθάριση».
Εως τις 31/12/2016 στο ΚΕΑΟ είχαν μεταφερθεί χρέη 17,538 δισ. ευρώ συνολικά 314.917 οφειλετών. Το 41% είχε οφειλή πάνω από 5.000 ευρώ και έως 15.000 ευρώ ο καθένας και το 65% (203.504 οφειλέτες) έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
Διαχωρισμός οφειλών
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει δώσει εντολή να μην γίνει καμία κατάσχεση σε μικρο-οφειλέτες. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση», λένε τα στελέχη του υπουργείου. Ωστόσο, οι υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγξουν τις οφειλές και να εντοπίσουν ποιες μπορούν να εισπραχθούν και ποιες όχι. Και αυτό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι, λόγω της παρατεινόμενης κρίσης ρευστότητας, πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν μια ρύθμιση για 100 ή 200 ευρώ! Σύμφωνα με σχετική Εκθεση του ΚΕΑΟ το 68% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων έγινε για μηνιαία δόση ύψους 50-300 ευρώ.
Ο διαχωρισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε «εισπράξιμες» και «ανεπίδεκτες είσπραξης» γίνεται με προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας, όπως αυτές που αφορούν επιχειρήσεις με διακοπή δραστηριότητας προ πολλών ετών (π.χ. επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, που βρίσκονται σε αδράνεια, που έχουν ληφθεί σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, από οφειλέτες που έχουν αποβιώσει κ.λπ.) διαχωρίζονται και χωρίς να διαγράφονται δεν επιδιώκεται άμεσα η είσπραξή τους.
Προσκλητήρια
Στον οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ αποστέλλεται η «πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών». Στον οφειλέτη που δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών (εξόφληση ή διακανονισμό) αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι αν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 έχουν αποσταλεί συνολικά 309.518 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
Κατασχετήρια στέλνονται κατόπιν ελέγχων και με βάση κριτήρια όπως το ύψος της οφειλής (ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου), τη συμπεριφορά του οφειλέτη (π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του), την παλαιότητα της οφειλής και αν η άρνηση πληρωμής είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή συστηματικής αφερεγγυότητας.
Οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ
Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ το 2016 έφτασαν 820.159.471ευρώ ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για 750 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ΚΕΑΟ έχει εισπράξει, από την έναρξη της λειτουργίας του, 1,811 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages