ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ! ΤΟ KALAMATANEWS ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ! ΤΟ KALAMATANEWS ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ...

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ! ΤΟ KALAMATANEWS ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ...

Share This
30 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1986 συμπληρώνονται σήμερα. Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου άφησε πίσω του 22 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ενώ σχεδόν το σύνολο των κτισμάτων υπέστη σοβαρές ζημιές, με την πλειοψηφία αυτών να κρίνονται ως ακατάλληλα. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1986, ώρα 8:21 μ.μ., όταν η Καλαμάτα έγινε μάρτυρας της καταστροφικής μανίας του σεισμού που θα άλλαζε μια για πάντα την πόλη… Στις 20.21, όπως έμεινε για πάντα χαραγμένο στο ρολόι του τρούλου της Υπαπαντής που κατέρρευσε, η πόλη άλλαξε για πάντα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό και 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, στα σπίτια αλλά και σε δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της πόλης κρίθηκε ακατάλληλο.
Ο δε σεισμός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός. Ταυτόχρονα, η Καλαμάτα ερήμωσε, καθώς αρκετοί κάτοικοι έφυγαν για τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου. Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σκηνές, λυόμενα, ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα. Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια ήταν μεγάλη, ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτα δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages