ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Share This
Oι Βρετανοί μπήκαν στο παραβάν και αποφάσισαν για το μέλλον τους και το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ που αποσυναρμολογείται. Η «Μαύρη Παρασκευή» που ξημέρωσε για ολόκληρη την Ευρώπη είναι χωρίς αυταπάτες για την επόμενη μέρα, ένας πολιτικός και οικονομικός σεισμός που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να ελέγξουν οι θεσμικοί των Βρυξελλών. Ηδη πριν ακόμα ξημερώσει η 24η Ιουνίου, οι αγορές αντέδρασαν με άγριες διακυμάνσεις σε χρηματιστήρια και αγορές νομισμάτων που πρακτικά δεν έχουν υπολογίσει τον αντίκτυπο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Πολιτικά οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες και ακόμη πιο επικίνδυνες.
Η τρικυμία ξεκινά από την ίδια τη Βρετανία όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και το ευρωσκεπτικστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ ζητούν την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, του πολιτικού που για να αποτρέψει την ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του και να διασφαλίσει μια νέα θητεία στην Ντάουνιγκ Στριτ υποσχέθηκε δημοψήφισμα.
Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη 
Ομως η βρετανική ψήφος προκάλεσε τσουνάμι που θα φτάσει αναπόφευκτα σε Βερολίνο και Παρίσι. Ο άλλοτε ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας θα κληθεί να ηγηθεί πρωτοβουλιών σε μια Ευρώπη αδύναμη και κοινωνικά ασταθή εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της ενίσχυσης της ακροδεξιάς. Γερμανία και Γαλλία θα θελήσουν να απαντήσουν με μια δέσμευση για περισσότερη ολοκλήρωση, καθώς και μια δήλωση ότι το όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ζωντανό. Ποιος όμως θα πεισθεί ότι αυτό είναι τελικά εφικτό; «Ανάθεμα! Είναι μια άσχημη μέρα για την Ευρώπη».
Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της γερμανικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έγραψε το σχετικό Tweet. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί μια αξιόπιστη στρατηγική», λέει ο Guntram Wolff του πολιτικού think tank Bruegel και προσθέτει: «Για να αποφευχθεί μια σταδιακή διάλυση της ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες θα χρειαστεί να ισχυροποιήσουν την ελκυστικότητα της ΕΕ και ιδιαίτερα της γαλλογερμανικής συμμαχίας» Πράγμα δύσκολο αν όχι αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βερολίνου υποστηρικτή του σεναρίου της ήπιας διαχείρισης του Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages