Ο στρουθοκαληλισμος των αρμοδίων για την τύχη των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο στρουθοκαληλισμος των αρμοδίων για την τύχη των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ο στρουθοκαληλισμος των αρμοδίων για την τύχη των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Share This
Το πρόβλημα των απορριμμάτων μαστίζει όχι μόνο τον Δήμο Τρίπολης, όπου η προσωρινή λύση της δημιουργίας άλλης μιας χωματερής στη θέση «Άγιος Βλάσης» ενδεχομένως θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι έλυσε, αλλά και τους περισσότερους Δήμους στην Πελοπόννησο.
Ο Δήμος Πύργου, κυριολεκτικά πνιγμένος επί μήνες στο σκουπίδι, μόνο και μόνο για τις ανάγκες της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και με «χίλια ζόρια» ξεκίνησε στις 2 Απριλίου την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων του προς τον ΧΥΤΑ Φλόκα στην Αχαΐα.
Η έλλειψη ενός τοπικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, τα πρόστιμα από την ΕΕ, η ανάγκη αποκατάστασης των ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο δίχως να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων μετά και τη μερική απόρριψη της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας και οι πολλοί άγονοι διαγωνισμοί για τη μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων έχουν μία παράμετρο ακόμα: την κυκλοφορία απορριμματοφόρων ή κοντέινερ γεμάτων απορρίμματα οι οδηγοί των οποίων δίχως να έχουν σχετική άδεια προσεγγίζουν χωματερές γειτονικών Δήμων με σκοπό να τα «ξεφορτωθούν».
Στις 10 Μαΐου ύστερα από καταγγελίες πολιτών συνελήφθη 39χρονος οδηγός κοντέινερ που είχε σταθμεύσει στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οδηγός ισχυρίστηκε ότι μετέφερε «σύμμεικτα αστικά απορρίμματα» από τη θέση Σκαλιστήρι στον Δήμο Δυτικής Μάνης -τα οποία, σημειωτέον, ήταν σάπια και έσταζαν- για διαλογή στον ΧΥΤΑ Φυλής στην Αθήνα. Όταν, όμως, οι αξιωματικοί ζήτησαν το τριπλότυπο της μεταφοράς, την άδεια συλλογής και μεταφοράς και τις συμβάσεις μεταξύ Δήμου και ΧΥΤΑ, ο οδηγός επέδειξε μόνο ένα ανυπόγραφο δελτίο αποστολής, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για τη μεταφορά και διαχείριση απορριμμάτων, οι οποίοι απέβησαν άγονοι. Ο πρώτος είχε ημερομηνία 30 Μαρτίου 2016 και ο δεύτερος 13 Απριλίου. Ωστόσο, στις 10 Μαΐου, ημέρα σύλληψης του οδηγού στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, ο δήμαρχος Δ. Μάνης κ. Μαραμπέας ανακοινώνει την απευθείας ανάθεση για έναν χρόνο της μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου. Δεν υπάρχει ανάθεση, δεν υπάρχει συμφωνία με τον ΧΥΤΑ Φυλής, δεν υπάρχει και λόγος σύμμεικτα απορρίμματα που στάζουν να... κάνουν βόλτα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Δείτε τα έγγραφα, όπως έχουν δημοσιευθεί στις 10 και 12 Μαΐου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης:
ΘΕΜΑ: « Ανάθεση της εργασίας μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης για ένα έτος ».
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαραμπέας , σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 44/2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κάνει γνωστό ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα προχωρήσει στην απ’ ευθείας ανάθεση της εργασίας μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης για ένα έτος ( άρθρο 25 του Π.Δ. 60/2007 ), σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 170/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προέβλεπε η διακήρυξη βάση της οποίας έγιναν οι δύο άγονοι διαγωνισμοί .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την προσφορά τους μέχρι την Τρίτη 10.05.2016 κα ώρα 11:00 π.μ. Παραμένουμε στη διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΜΠΕΑΣ
Και στις 12 Μαΐου, ο Δήμος καλεί να κατατεθούν προσφορές. Και είναι εύλογη η απορία: γιατί να κατατεθούν προσφορές, αφού ο Δήμος θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση;
ΘΕΜΑ: «Κατάθεση προσφορών για την εργασία μεταφοράς και διάθεσης των
απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης για ένα έτος με απ’ ευθείας ανάθεση».
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαραμπέας έχοντας υπόψη:
1. Την υπ’ αριθμ. 44/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,
2. την υπ’ αριθμ. 170/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και
3. Την υπ’ αριθμ. 88/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
κάνει γνωστό ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα προχωρήσει στην απ’ ευθείας ανάθεση της εργασίας μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης για ένα έτος ( άρθρο 25 του Π.Δ. 60/2007 ), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προέβλεπε η διακήρυξη βάση της οποίας έγιναν οι δύο άγονοι ανοικτοί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την προσφορά τους μέχρι την Τρίτη 17.05.2016 σε σφραγισμένο φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου 2636/12.4.2016 διακήρυξη η οποία είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης ( dimosdytikismanis.gr ).
Παραμένουμε στη διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΜΠΕΑΣ
ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...
Στις 14 Απριλίου συνελήφθησαν οι οδηγοί τριών απορριμματοφόρων του Δήμου Οιχαλίας οι οποίοι, με καλυμμένα τα διακριτικά του Δήμου, προσπάθησαν να απορρίψουν το περιεχόμενό τους σε χωματερή του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Ο δήμαρχος Οιχαλίας ανέλαβε όλη την ευθύνη, ζήτησε συγγνώμη από τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος και πολύ ειλικρινά ανέφερε:
«Οι χωματερές του δήμου μας είναι προς αποκατάσταση, όπως είναι και σε άλλους δήμους και η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο. Ήταν σκουπίδια που μαζεύτηκαν από σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης της νεολαίας, με τα τρία απορριμματοφόρα. Για την προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους αυτούς έγινε η προσπάθεια. Ο κ. Καφαντάρης ουδεμία ενημέρωση είχε από κανέναν. Όλη την ευθύνη την αναλαμβάνει ο δήμαρχος Οιχαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το μέγεθος του προβλήματος με τα σκουπίδια. Δεν υφίσταται θέμα συμφωνίας και συμπαιγνίας. Ζήτησα συγγνώμη από τον κ. Καφαντάρη».
... ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν είναι δυνατόν να «κρύβουμε κάτω από το χαλάκι» το πρόβλημα των απορριμμάτων ούτε να αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία με την παράνομη απόθεσή τους σε χωματερές γειτονικών Δήμων. Η ολιγωρία της κυβέρνησης, η αναποφασιστικότητα των δημάρχων, αλλά και οι τόσοι άγονοι διαγωνισμοί δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages