ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Share This
Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης διασταυρωσαν τα ξίφη τους σε ένα debate που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες. Αυτη τη φορά η τηλεμαχία είχε ζωντάνια σε
 πολλά της σημεία, με παρεμβάσεις των αρχηγών και ανταλλαγή ερωτημάτων.

Μηνύματα των αρχηγών

Μειμαράκης: Ζητω πριν πάτε στην κάλπη να σκεφθείτε αν υφάρπαξαν την ψήφο σας στις  25 Ιανουαρίου. Να μην καλλιεργουμε τον διχασμό. Ολοι μαζι μπορύμε. Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεννόησης και συνεργασίας. Θα καλέσουμε να συμφωνήσουν όλοι. Θα φτιάξουμε μια εθνική ομαδα διαπραγμάτευσης. Η χώρα μποτεί να ανακάμψει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 16.
Τσίπρας: Συγκρουστήκαμε,  ανοιξαμε δρόμους. Τα πιο δύσκολα είναι πίσω. Τώρα ομως να ξεμπερδεύσουμε το παλιό κατεστημένο. Το δίλημμα απλό: Ελλάδα των λίγων ή των πολλών. Καποιοι ήθελαν μια συντομη παρενθεση. Ας μην το επιτρέψουμε.

Τσίπρας: Η πολτική δίνει δυνατότητες μάχης, δεν αλλάζουν τα πραγματα μόνα τους, νετα σκέτα. Εγω ζητώ εντολή συνέχειας. Για με ελπίδα με υπομονή, σχέδιο και αγώνας. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι δρόμος
Μειμαράκης: Οι πολιτες μπορουν πλέουν να συγκρινουν. Τι έλεγε, τι έκανε ο Τσίπρας. Πρέπει να πανε στην κάλπη. Η αποχή δεν βοηθά. Η ΝΔ επίλυσε αρκετά ζητηματα απο αυτά που είχε πει. Αλλά η θητεία μας διεκόπη βιαιως.
Τσίπρας: Η βασική υπόσχεση ήταν να ματώσουμε. Ματωσαμε. Φτάσαμε και έξω απο τα όρια.
Μειμαρακης: Εγω θα πω τον 20χρονο να μείνει στην Ελλάδα. Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Η ψήφος διαμαρυρίας δεν δίνει λύσεις. Δίνει λύσεις η ψήφος δημιουργικότητας. Στη ΝΔ
Τσίπρας: Οι επιστημονες φεύγουν. Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία. Να επενδύσουμε στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ερώτηση των αρχηγών

Ερ. Μειμαρακης: Κε Τσίπρα, το κόμμα δεν σας ακολουθησε, τωρα έχετε 53 που έχουν υπογράψει κειμενο χειρότερο από της Αριστερής Πλατφόρμας. Θα ψηφίσουν όλοι αυτοι τους εφαρμοστικούς νόμους, ή θα πάμε πάλι σε εκλογές. Εμείς δεν θέλουμε να σας τελειώσουμε, εσείς γιατί θέλετε;
Απ. Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε γιατι μια ομάδα αποφάσισε να προχωρησει. Είναι βεβαιο ότι εκλογές δεν θα γίνουν γιατι θα γίνει προοδευτική κυβέρνηση, εθνικής ευθυνης.
Μείμαράκης: Τι σημαίνει ότι θέλετε να μαε τελειώσετε;
Τσίπρας: Ποτε δεν είπα αυτό. Θέλετε αλήθεια να συνεργαστούμε; Με έχετε πει ψευταράκο. Στην πραγματικότητα θελετε να με εκγλωβίσετε.  
Μείμαράκης:  (Παρατηρώ ότι βγαίνετε ψηλότερος στο πλάνο κ. Τσίπρα). Μας διαβεβαιώνατε ότι δεν θα πάτε εκλογές, ότι δεν θα φέρετε τη συμφωνια πριν το δεκαπενταύγουστο. Ποτέ δεν θα ήθελα να ξαναγίνετε πρωθυπουργός ούτε αντιπρόεδρος. Ομως αν δεσμευτούμε για κάποια πράγματα, θα μπορούσαμε να πάμε μαζί.
Τσίπρας: Δεν χρειάζεται κυβέρνηση παρα φύσιν. Δεν θα ειναι καλό για τον τόπο.Δεν είναι φυσιολογικό να συνεργαστούμε. Το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο.

Δεύτερος γύρος: Εξωτερική πολιτική, διαπραγμάτευση

Τσίπρας: Για το 23% στην παιδεία, είπα έιναι λάθος μέτρο. Πρέπει να βρούμε ισοδύναμα, όχι όμως να το φορτώσουμε στο βοδινό κρέας.
Τσίπρας: Οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία. Είναι η γραφειοκρατία, η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. 
Μεϊμαράκης: Η Ν.Δ. έχει μακρά ιστορία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ. Από την κρίση και μετά η Ε.Ε. δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, οι μηχανισμοί άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση. Η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βαση στη Ν.Δ. Αναλάβαμε και τις δικές μας ευθύνες. Άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε κι εμείς και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.
Τσίπρας: Το Grexit ήταν σχεδιο που ταυτίσθημε με άλλο σχέδιο στο εσωτερικο για αριστερη παρένθεση. 
Μεϊμαράκης: Ουτε ο ίδιος ο Τσίπρας έχει καταλάβει γιατί πάμε σε εκλογές. Ποτέ δεν του ειπαμε να φέρει μια οποιαδήποτε συμφωνία.  Οταν οι ευρωπαιοι είδαν ότι τους κοροιδευε και τότε πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε.Τσίπρας:  Ειναι φανερο γιατι πάω σε εκλογές, όταν έχασαν την πλειοψηφία από βουλευτές του κόμματος μου.Μεϊμαράκης: Αρα θέλετε 32 όχι 2 βουλευτες που λετε. Αν είχατε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είχατε έναν νομιμοποιητικο λόγο.
Τσιπρας: Η σχεση με Μέρκελ ως πρωθυπουργός ηταν σεβασμου του θεσμικού ρόλου, αλλά και διεκδισησης.Είχα το θάρρος να μιλήσω στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο και τη Siemens. Όταν κάποιος διεκδικεί, γίνεται πολύ πιο σεβαστός από κάποιος που λέει ναι σε όλα. 
Μειμαρακης: Ως προς τους πρόσφυγες, έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε μετανάστες και λαθρομετανάστες να έρθουν και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα.
Τσίπρας:  Θέλουμε την περιφρούρηση από τη Frontex, δεν μπορεί να ανταποκριθεί το λιμενικό.  Πολεμικου χαρακτήρα επιχειρησεις δεν μπορουν να γίνουν, διοτι χτυπας προσφυγες και όχι τους διακινητές. 
Μείμαράκης: ( για μεταναστευτικό) Για τον κ. Μουζάλα, έμαθα ότι τον πρότεινε ο κ. Τσιπρας . Εμένα δεν με ρώτησε έκανε.  Κανένα μέτρο δεν πήρε ο Συριζα, διότι οι μεταναστες λιάζονταν, όπως έλεγε η υπουργός. Τσίπρας: Ημουν πρωθυπουργός όταν εκλήθη να προτείνω πρόσωπα στην υπηρεσιακή προκειμενου να προχωρήσουν έργα.
Τσίπρας: Πηγαμε και στην Κινα και στη Ρωσια και στο Ιραν οχι για να πάρουμε λεφτα αλλά για να δημιουργησουμε προυποθέσεις επενδύσεων. Και καταφέραμε πολλά. Οπου πήγα ειπα ότι δεν ζητώ δανεικά. Οι εταιροι προνόησαν να αφησουν έξω την Ελλάδα απο τον ποσοτική χαλάρωση βλέποντας πως έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Μειμαράκης: Δεν μπορει ο κ. Τσίπρας να λέει ότι το χρέος δεν ειναι βιωσιμο και να πηγαίνει στο ΔΝΤ. Απο τις 14 Αυγούστου είναι άλλος άνθρωπος. 
Τσίπρας:Μετά το «αυτοφωράκια», ο  κ. Μεϊμαράκης με είπε «ωρομίσθιο». Το αντιπαρέρχομαι. Δεν μετράει με το χρόνο, μετράει το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε επί επτά μήνες, διεκδικώντας το δίκιο του ελληνικού λαού. Η συμφωνία είναι ζωντανός οργανισμός, με ανοιχτά ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κυβερνηση που θα λέει ναι σε όλα ή μια κυβέρνηση που θα δίνει μάχες. Το κρίσιμο να βγούμε πιο γρήγορα από τη μέγγενη της επιτροπείας. Μειμαράκης: Το αυτοφωράκιας είναι δικηγορική αργκό. Δεν είναι ύβρις, αν το θεωρεί έτσι να το πάρω πίσω. Το ωρομίσθιος το είπα γιατί μας έχει ζαλίσει. Δεν είναι ούτε αυτό ύβρις.
Μεϊμαράκης: Εμεις πιστεούουμε τις μεταρρυθμίσεις. Το Μνημόνιο αναφέρει τους στόχους, το πως είναι εθνική πολιτική. Η ΕΕ δεν θέλει να μας σκοτώσει. Αυτά τα λεει ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάζει τον Σόιμπλε με γαμψά νύχια. Τώρα έγινε κολλητος με τη Μέρκελ. Δραπετεύει ο κ. Τσίπρας, για να μην αναλάβει τις ευθύνες για αυτα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για το πρώτο εξαμηνο. Εμεις αναλαμβανουμε την ευθυνη και δεν δίνουμε καμί υποσχεση για το πρωτο εξαμηνο.Τσίπρας: Κε Μείμαρακη, είστε στο στρατόπεδο του Μέρκελ και της Σόιμπλε. Μειμαράκης:Ο κ. Τσίπρας έπαθε μετάλλαξη με την υπογραγή του Μνημονίου. Μας λέτε για τις 17 ώρες διαπραγμάτευση. Δεν είστε ωρομίσθιος. Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα.Να ξέρει ο λαός ότι θα μας ξαναπάει σε εκλογές.

Πρώτος γύρος: Εσωτερική πολιτική

Μειμαράκης: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ αλλα πήρε και τα κλειδιά.
Τσίπρας: Να σταματησουμε την παρελθοντολογία. Είμαι υπερήφανος για τη διαπραγμάτευση. Κάναμε συμβιβασμό αναγκαίο, αλλά κερδίσαμε έδαφος
Μειμαράκης: Ψέματα λέει ο Τσίπρας ότι βρήκε άδεια ταμεία. Γιατί τότε δεν ζήτησε λεφτά με την παράταση του προγραμματος;Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα το Grexit. Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έκανε πίσω.Τσίπρας: Ο κ. Μειμαρακης διαβάζει κρυφά Βαρουφακη και Κωνσταντοπούλου. Γιατι δεν πήγα σε grexit με το 62%; ΜεΪμαρακης: Ο Τσίπρας διαβάζει Γεωργιάδη και Βορίδη. Ο ίδιος στη βουλή ειπε ότι είχε δώσει εντολή να εξεταστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο σχέδιο.
Τσίπρας: Πιστεύω ότι ο λαός θέλει πρωθυπουργό που να λέει αληθεια και να παραδεχεται τα λάθη του. Οποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα. Δεν πουλήσαμε τον αγώνα, δεν προδώσαμε κανεναν. Το γεγονός ότι απέφυγα το grexit  του Σόιμπλε ήταν επιλογη εθνικης ευθυνης.Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Μεϊμαρακης: Ολοι μαζι πρέπει να πιασουμε τη δουλειά την επομένη των εκλογων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύθηκε τον πόνο των πολιτών. Οι πολίτες με ηρεμία θα βρουν τον δρόμο τους.
Τσίπρας: Το ασφαλιστικο βραδυφλεγής βόμβα λόγω του κουρεματος. Εμείς έχουμε σχέδιο για μία μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους. Να συμφωνήσουμε ότι τα προνόμια του πολιτικου συστήματος πρέπει να τελειώσουν.
Τσίπρας: Δυστυχως για σας κε Μειμαράκη έχουμε μνημη και ξέρουμε ότι τα τελευταια 5 χρόνια έγινε τεράστια αποεπένδυση. Υπερασπίζεστε το γερμανικό δημόσιο. Μειμαράκης: Κε Τσίπρα είστε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστο ανεργίας. Πείτε μια θέση ανεργίας. Εσεις βάλατε στον τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικο τομέα. Εχετε αλλεργία. Τσιπρας: Κε Μεϊμαρακη έχετε μπερδέψει τα νουμερα. Για ολα φταίμε εμείς που κυβερνησαμε 5 μηνες; Το α’ εξάμηνο είχαμε ανάπτυξη 1,6% ενώ το προηγούμενο χρόνο είχαμε ανάπτυξη 0%. Πράγματι υπήρξε μία μείωση της εργασίας, λόγω των capital controls. Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην τελευταία αξιολόγηση και δεν φέρατε καμία αντίρρηση.
Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας διώχνει τις επενδύσεις. Ως πρωθυπουργός θα στείλω μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα εργα.
Τσίπρας: (για Σκουριές) Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρίας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις. 
Τσίπρας: Θα ήθελα να θυμισω ποια κόμματα έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.  Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αλλοίωση από ττόετε που υπέγραψε το Μνημόνιο. Θέλετε να πω τι λένε για σας πρώην σύντροφοι σας. Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν. Παίζετε φθηνιάρικα παιχνίδια. Τωρα , προκλογικά, πήγαν για κατάθεση από τον Φαλτσιάνι.
Μειμαράκης: Μη μας κανουν μαθηματα περι διαπλοκής κάποιοι που δεν έφεραν ούτε ενα νομοθέτημα κατά της διαπλοκής. Μπορεί να μας πει ένα μέτρο; Το μόνο που έκανε ηταν να καταργήσει τη διαύγεια. Εφερε έναν νομοσχεδιο για το ΜΜΕ αλλά δεν τον πέρασε. Τι περιμένει; Θέλει απλά να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.
Τσίπρας: Επιθυμια της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν θα το καταφέρουν. Κάποιοι προσπαθουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα, όπως έγινε με το δημοψήφισμα. Ο καθένας έχει μια διαδρομή. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν έχω την αίσθηση ότι θελει να συγκρουστεί με διαπλοκή.
Μειμαρακης:  Απο τον κ. Τσίπρα ζητησα κοινο προγραμματισμό. Αν συμφωνησουμε και εχουμε μινιμουμ προγραμματική πορεία, μπορουμε να έχουμε μια εθνική ομάδα. 
Τσίπρας:  Αμεσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση. Θα σεβαστω το αποτέλεσμα. Δεν θα υπάρξει παρα φύσιν κυβέρνηση με ΝΔ, είτε μια προοδευτική είτε μια συντηρητική κυβέρνηση. Εκτιμώ οτι Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν πάλι τη χωρα εκλογές. 
Το προβλημα με ΝΔ ειναι ότι εχουμε ριζικές διαφορές, όπως για χρέος εργασιακές σχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages