ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Share This
Προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΥΑΚ και επίλυσης διαφόρων προβλημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το έργο αναβάθμισης 
και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4.265.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και έχει κατά κύριο λόγο ολοκληρωθεί. Με το έργο αυτό αναβαθμίσθηκαν οι υπάρχουσες μονάδες υποδοχής βοθρολυμάτων, εσχάρωσης και αφυδάτωσης ιλύος, επεκτάθηκαν οι μονάδες που έχουν σχέση με την επεξεργασία της ιλύος και εγκαταστάθηκε νέα μονάδα εξάμμωσης - απολίπανσης. Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα αποκτά δυναμικότητα αντίστοιχη 120.000 κατοίκων και θα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας και μεγάλου μέρος της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας από την ανάδοχο εταιρεία, όπως προβλέπεται στο συμφωνητικό, ενώ αρχίζει η αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου.
 
biologiko-katha 1
 
Επίσης, θα συνταχθεί μελέτη για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (κανονισμός, τιμολόγιο κ.λπ.). Η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα ληφθούν αποφάσεις από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος έχει ζητήσει να διορισθούν υπάλληλοι και εάν δεν γίνει αυτό, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα διεξαχθεί μέσω ιδιωτών.
 
ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ 
ΣΤΗ ΒΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
 
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα να συνδεθούν οικίες και επιχειρήσεις με την αποχέτευση στη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια. «Καλός είναι ο ρυθμός των συνδέσεων, αλλά όχι αυτός που επιθυμούμε. Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι έχομε οσμές στο συγκεκριμένο αγωγό διότι δεν έχομε την κρίσιμη ποσότητα λυμάτων, με αποτέλεσμα ο αγωγός να μετατρέπεται σε βόθρο και να εξαναγκαζόμαστε να ρίχνομε νερό για να μετακινούνται τα λύματα», ανέφερε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας τα εξής: «Θα διακόψομε την ύδρευση» σε όποιον δεν συνδέεται με την αποχέτευση. Τόνισε, δε, ότι «έγιναν ρυθμίσεις, έγιναν διευκολύνσεις, ό,τι ζητούσε η τοπική κοινωνία το κάναμε. Δεν μπορεί να είμαστε τουριστική περιοχή, να κάνει μπάνιο ο κόσμος, χωρίς να συνδεόμαστε με τον αγωγό των λυμάτων».
Σημειώνεται ότι στη Βέργα ξεκίνησε και έργο αποκατάστασης αστοχιών στον αγωγό αποχετεύσεως (το σχετικό κονδύλι ύψους 170.000 ευρώ προέρχεται από κατάπτωση εγγυητικής επιστολής). Το έργο εκτελείται στην περιοχή του πάρκου Αλμυρού και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου.
 
ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΕ ΕΩΣ 24 ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
 
Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή για τη σύνδεση ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης παραμένει 10%. Η εξόφληση του υπολοίπου 90%, από 12 δόσεις, αποφασίσθηκε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ να γίνεται σε έως 24 μηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις και κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 50€. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του υπολοίπου 90%, η έκπτωση από 10% γίνεται 20%.
 
ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 
ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Το έργο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας» προχωρεί κανονικά, η δε πρόοδος του βρίσκεται στο 65% περίπου. Οι παλιοί αγωγοί από αμίαντο αντικαθίσταται με σωληνώσεις νέας τεχνολογίας, μήκους 57.600 μέτρων, με προφανή οφέλη για την υγεία των πολιτών.
 
antikatastasi-agogou
 
Πρόκειται για έργο καίριας σημασίας, για τους επιπλέον λόγους ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι διαρροές πόσιμου νερού στην πόλη της Καλαμάτας, που οφείλονται στην παλαιότητα του δικτύου, αλλά και θα ελαττωθεί ο αριθμός των βλαβών.
 
ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΕΛΕΚΗΤΟΥ
 
Κατασκευάσθηκε αγωγός και δίκτυο εντός του οικισμού Πελεκητού, συνολικού μήκους 4.500 μέτρων, ενώ το νερό θα μεταφέρεται από τη δεξαμενή του Πεύκου (υδροληψία από τη γεώτρηση Αγίας Άννας στη Βρωμόβρυση) μέχρι εκείνην του Πελεκητού. Εκκρεμεί η σύνδεση με τη Δ.Ε.Η. εδώ και καιρό, λόγω ελλείψεως υλικών για την ηλεκτροδότηση, αν και ο Δήμος έχει καταβάλει το σχετικό τέλος. Το έργο θα δουλέψει έστω και με γεννήτρια. «Νερό στο Πελεκητό, όταν ξεκινήσει το καλοκαίρι, θα έχομε δώσει», τόνισε ο Δήμαρχος.
 
ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
 
Όσον αφορά στην αποχέτευση λυμάτων του Αγίου Φλώρου, υφίσταται ανάγκη συμπληρωματικού έργου και θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ άμεσα σε δημοπράτησή του
 
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ
ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ
 
Το έργο αντικατάστασης αγωγού μεταφοράς νερού στην Τ.Κ. Ελαιοχωρίου ολοκληρώθηκε. Πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση σωλήνων υδρεύσεως από αμίαντο, συνολικού μήκους 2.300 μέτρων, με σωλήνες από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 33.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ και αυτό χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ.
 
 
ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΡΙ ΚΑΙ ΑΜΜΟ
Εντατικά προχωρούν οι διερευνητικές εργασίες εντοπισμού του παλιού δικτύου υδροδότησης σε Άρι και Άμμο και της διασύνδεσής του με το νέο δίκτυο. Πρόκειται για θέμα που συνδέεται με την υγεία των κατοίκων, την οικονομική ζημία της ΔΕΥΑΚ λόγω αποφυγής πληρωμής τελών προς αυτήν και με την επάρκεια νερού. Ο εντοπισμός των διασυνδέσεων του παλιού με το νέο δίκτυο γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και έχει εξόχως θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages