Μαρία Θελερίτη: Θα εξασφαλίσουμε δίκαιο και σταθερό εισόδημα για όλους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μαρία Θελερίτη: Θα εξασφαλίσουμε δίκαιο και σταθερό εισόδημα για όλους

Μαρία Θελερίτη: Θα εξασφαλίσουμε δίκαιο και σταθερό εισόδημα για όλους

Share This
Με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στην Πελοπόννησο εγκαινιάζουμε την αρχή ενός διαλόγου και μιας προγραμματικής διαδικασίας  "από τα κάτω". Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και κοινωνικές συμμαχίες για την υλοποίησή του. Όραμά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις μεταξύ μας σχέσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Περιφέρειας.
Με το Σχέδιο επιχειρούμε να ανατρέψουμε τις σημερινές διαδικασίες προγραμματισμού και το συμβατικό μοντέλο κατάρτισης αναπτυξιακών προγραμμάτων. Εμείς, αντί της "απορροφητικότητας" μιλάμε για ανάγκες. Αντί για "λίστα επιθυμιών", εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και φαραωνικά έργα, αντιπροτείνουμε μικρά έργα, με χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας, που υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το πρόγραμμα της Αριστεράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προτάσσει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Διότι, όταν οι πολίτες ζουν σε συνθήκες ανέχειας, αλλάζουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών. Εξειδικεύουμε τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) και δημιουργούμε δομές, (π.χ. τον Περιφερειακό Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης), σε συνεργασία με δήμους, την Περιφέρεια και κοινωνικές επιχειρήσεις. Οργανώνουμε τη δικτύωση, τον συντονισμό και τη στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργούμε Περιφερειακό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αναδιανομή των πόρων.
Σχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου με βάση το αγροβιομηχανικό σύμπλεγμα. Επιχειρούμε να αλλάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής με την ανάδειξη αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειας. Χαράζουμε στρατηγική για την παραγωγή ποιοτικών, υγιεινών, ασφαλών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που θα στηρίζονται στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και θα εξασφαλίζουν δίκαιο και σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς, δίκαιες και σταθερές τιμές στους καταναλωτές. Ενοποιούμε και επεκτείνουμε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ώστε μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές και όγκοι παραγωγής να αποκτήσουν ταυτότητα και εμπορικό αντίκρισμα.
Αναπτύσσουμε τη διακριτή τοπική ταυτότητα σε όλο το εύρος των τοπικών προϊόντων, από τα αγροτικά μέχρι τα μεταποιημένα και τα τουριστικά. Για παράδειγμα: ελιά, λάδι, Μουσείο Ελιάς και Διαδρομές Λαδιού (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία), οίνος, οινοποιία, Μουσείο Οίνου, Διαδρομές Κρασιού.
Εκπονούμε "Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην Περιφέρεια". Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη μεταποίησητη δικτύωση των μικρών μονάδων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσα από τη συνεταιριστική οργάνωση παραγωγών και καταναλωτών, την προσέλκυση επενδύσεων ειδικής τεχνογνωσίας στην αλυσίδα αγροτικής παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας, νέων τεχνολογιών. Σημαντικό μέρος του σχεδίου είναι ηστήριξη των νέων που επιστρέφουν στην ύπαιθρο και η επανασύνδεση των περιφερειακών ερευνητικών ινστιτούτων με την παραγωγή (ΠΕΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, ινστιτούτο Εσπειδοειδών, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Ινστιτούτο Ναυπλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages