230 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ –18 προγράμματα εγκρίθηκαν - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

230 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ –18 προγράμματα εγκρίθηκαν

230 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ –18 προγράμματα εγκρίθηκαν

Share This
Τον δρόμο για την άμεση εκταμίευση 230 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ ανοίγει η έγκριση των 18 Προγραμμάτων, δηλαδή των 13 Περιφερειακών και 5 Τομεακών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ποσό θα καταβληθεί ως προκαταβολήαπό το νέο Πρόγραμμα και μπορεί να εκταμιευθεί άμεσα, ενώ συνολικά εντός του 2015 το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υπολογίσει ότι οι πόροι που θα διατεθούν στην ελληνική οικονομία, θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζεται ικανοποίηση για την έγκριση των προγραμμάτων πριν από την εκπνοή του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου για το κλείσιμο των ετήσιων στόχων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, που σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να καλύψει το ποσό των 3 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Από τα 12 δισ. ευρώ, που προσδοκάται ότι θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2015, τα 4,2 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που μένουν προς απορρόφηση από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Τα 4,9 δισ. ευρώ είναι χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, που θα διατεθούν πρόωρα στη χώρα για νέες «εμπροσθοβαρείς» όπως ονομάζονται δράσεις, ενώ στα 2,9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν τα λεγόμενα έργα «γέφυρες», δηλαδή αυτά που ξεκίνησαν με το ΕΣΠΑ 2007-2013 και δεν θα ολοκληρωθούν έως την προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή έως τα τέλη του 2015, που κλείνει το Πρόγραμμα.
Η αρχή των εκταμιεύσεων από το νέο ΕΣΠΑ γίνεται με την προκαταβολή, που διαμορφώνεται στο 1,5% των πόρων του Προγράμματος. Πρόκειται για 15,2 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα κονδύλια του Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά για την περίοδο 2014-2020 έχουν εγκριθεί 20,8 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα, αλλά και τα χρήματα των 2 δισ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο της ρήτρα αναθεώρησης και τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν το 2016. Το πράσινο φως για την ουσιαστική έναρξη του Προγράμματος δίνει και η παράλληλη ψήφιση του νόμου για το νέο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για την εισροή των χρημάτων εντός του 2015.
s6_espa_2012-thumb-large
Πηγή γραφήματος : «Καθημερινή»
Το νέο διαχειριστικό σύστημα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή για τη διαχείριση, την εκτέλεση και την παρακολούθηση των κοινοτικών προγραμμάτων, με τη μεταφορά του κεντρικού συντονισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προβλέπει ταχείες διαδικασίες για πληρωμή των δικαιούχων που εκτελούν συγχρηματοδοτούμενα έργα. Ειδικότερα για τους δικαιούχους προβλέπεται:
• Η πληρωμή τους σε 90 ημέρες, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
• Η πρόβλεψη ότι οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές δεν κατάσχονται και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, ούτε συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντίθετα μπορεί να κατάσχονται ή να συμψηφίζονται οι τελικές πληρωμές, ενώ σε ισχύ παραμένουν οι διατάξεις για τη φορολογική ενημερότητα σε ό,τι αφορά την είσπραξη χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages