Εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ ΙΙ 2014-2020 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ ΙΙ 2014-2020

Εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ ΙΙ 2014-2020

Share This

Προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 19 δις Ευρώ, που αναμένεται να αλλάξουν το χάρτη της Ελλάδας και να ενισχύσουν την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της Χώρας, πήραν το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Ε.Ε. ενέκρινε το σύνολο των Προγραμμάτων, που υπεβλήθησαν από τις Ελληνικές Αρχές. 
Ταυτόχρονα, η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, του «εφαρμοστικού νόμου» για τη διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, σημαίνει, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει τους πόρους της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020. 
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνει, ότι υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020. 
Οι δύο Επίτροποι ενέκριναν το σύνολο των Προγραμμάτων που υπέβαλε η Χώρα και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.). 
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι μέχρι προχθές, η Επιτροπή είχε εγκρίνει λιγότερο από το 1/5 των περίπου 300 Προγραμμάτων που είχαν υποβληθεί. 
Υπογραμμίζεται, ότι με την έγκαιρη έγκριση διασφαλίζεται η προώθηση υψηλής ποιότητας Προγραμμάτων, που δίνουν έμφαση στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. 

Ο Προϋπολογισμός των Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

Πιο αναλυτικά, τα Προγράμματα που εγκρίθηκαν, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15,3 δις € σε όρους Κοινοτικής συνδρομής και εκτιμώμενης Δημόσιας Δαπάνης (Δ.Δ.) (συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της Εθνικής Συμμετοχής) 19 δις €. 

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 4,6 δις € του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, των οποίων οι εγκρίσεις ακολουθούν, καθώς επίσης και 1,3 δις € από άλλα Προγράμματα (Συνδέοντας την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους). 

Το σύνολο, δηλαδή, των Ευρωπαϊκών πόρων από τους οποίους θα επωφεληθεί η Χώρα την περίοδο 2014 - 2020, μαζί με την Εθνική Συμμετοχή, θα ξεπεράσουν τα 26 δις €.

Επισημαίνεται, ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται εκτιμώμενο ποσό περίπου 2 δις €, που αναμένεται να κατανεμηθούν στη Χώρα και τις Περιφέρειες της το 2016, με βάση τη διαδικασία της λεγόμενης «ρήτρας αναθεώρησης». 

Υπογραμμίζεται, ότι στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι με το νέο ΕΣΠΑ να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages