Σταθερά ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σταθερά ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Σταθερά ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Share This
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2013 – 2014, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία που παρουσιάζουν κάποιες αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, η αύξηση μεταξύ
Μαρτίου και Απριλίου 2014 έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα (€ 2,61/kg), ενώ τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα € 2,49/kg, τιμή η οποία ήταν 1% πάνω από το επίπεδο των τιμών της ίδιας περιόδου του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Στην συνέχεια, τον Ιούλιο ανέβηκε στα € 2,51/ kg, όπου και διατηρήθηκε έως τις αρχές Αυγούστου.Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε € 2,61/kg, φθάνοντας το υψηλό του Απριλίου του 2014 και καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 6% σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2012/13.Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), έχουν ως εξής:
Ισπανία: Για τρεις μήνες από την αρχή του Ιουνίου 2014, οι τιμές παραγωγού αυξάνονται συνεχώς, πιθανά ως αντίδραση στις προβλέψεις για μικρότερη συγκομιδή το 2014/15. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είχαν φτάσει τα € 2,66/kg. Το επίπεδο αυτό είναι 4% υψηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 36% υψηλότερο από το χαμηλό που καταγράφηκε τον Μάιος του 2014 (€ 1,96/kg). Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι τιμές έφθασαν στο υψηλότερο τους στις αρχές του Μαρτίου 2013, όταν χτύπησαν τα € 3,02/kg.
Ιταλία: Κατά τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια σαφή ανοδική τάση. Από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έσπασαν το το φράγμα των τεσσάρων ευρώ και βρέθηκαν στα € 4,03/kg, που ισοδυναμούν με 30% αύξηση σε σχέση με ένα  χρόνο νωρίτερα και 53% αύξηση σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκεκατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64 / kg).
Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2013, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,53/ kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν μετά από κάποιες διακυμάνσεις. Προς το τέλος του Αυγούστου συσπειρώθηκαν στα € 2,89/kg, τιμή η οποία είναι 10% υψηλότερη από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages