Στα ύψη οι βάσεις σε πολυτεχνεία και ιατρικές - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ

Στα ύψη οι βάσεις σε πολυτεχνεία και ιατρικές

Στα ύψη οι βάσεις σε πολυτεχνεία και ιατρικές

Share This
- Μεγαλύτερη άνοδος σε σχολές που δίνουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
- Αύξηση των αριστούχων κατά 37,3% σε σχέση με το 2013, καθώς φέτος σχεδόν 7.500 μαθητές συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια

- Πολλοί θα είναι οι επίδοξοι φοιτητές που θα προτιμήσουν σχολές με λιγότερα μόρια, για να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους
- Τέλος στην αγωνία των 100.000 και πλέον υποψηφίων πιθανότατα την Τρίτη 26/8 με την ανακοίνωση των βάσεων
- ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Χρονιά εκπλήξεων η φετινή για τις βάσεις των σχολών ΑΕΙ ΤΕΙ, καθώς ανεβαίνουν πολύ τα τμήματα των μεσαίων βαθμολογιών και λιγότερο οι θεωρητικά δημοφιλείς σχολές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, μέχρι 500 μόρια αναμένεται να φτάσει η άνοδος στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ μικρή αυξομείωση αναμένεται στις νομικές. Κατακόρυφη πτώση αναμένεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια του 5ου πεδίου (οικονομικές σχολές), καθώς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια. Πάντως, η γενική εικόνα των βάσεων στο πλήθος των βάσεων, διαμορφώνεται ανοδικά.
Click4more: Ανατροπές στις βάσεις – 8 στους 10 αριστούχους χάνουν την σχολή πρώτης προτίμησης
Αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωσή τους που με αγωνία περιμένουν οι 100.000 και πλέον υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι πολύ πιθανό οι βάσεις 2014 να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη, 26 Αυγούστου.
Σχεδόν 7.500 μαθητές συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια
Η αύξηση στους αριστούχους της φετινής χρονιάς, έφτασε το 37,3% σε σχέση με το 2013. Φέτος 7.428 μαθητές αρίστευσαν, συγκεντρώνοντας πάνω από 18.000 μόρια, ωστόσο είναι πιθανόν να δουν το όνειρο τους να απομακρύνεται για είσοδο στην πρώτη τους προτίμηση.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ι
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΙΙ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΙΙΙ
“Σφαγή” αναμένεται να γίνει στη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τις 1.150 θέσεις εισακτέων στις 7 ιατρικές σχολές, θα διεκδικήσουν φέτος σχεδόν οι διπλάσιοι υποψήφιοι (2.079). Πέρσι για τις ίδιες θέσεις, τα μόρια είχαν πιάσει μόλις 1.384 υποψήφιοι.
Δύσκολη υπόθεση στην θεωρητική κατεύθυνση
Μικρότερη αύξηση των αριστούχων είχαμε στη θεωρητική κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των αριστούχων ήταν μικρότερη από τις υπόλοιπες κατευθύνσεις. Οι τρεις νομικές σχολές σε Αθήνα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη προσφέρουν συνολικά 1.200 θέσεις.
Από τη στιγμή όμως που σχεδόν όλοι οι αριστούχοι της θεωρητικής θα δηλώσουν ως πρώτη προτίμηση τη νομική Αθήνας, η οποία θα απορροφήσει 425 φοιτητές, γίνεται σαφές ότι η εισαγωγή στις πιο περιζήτητες σχολές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΙV
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ V

Τα κριτήρια επιλογής…
Πάντως, φέτος παρά το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές έπιασαν πολύ υψηλές βαθμολογίες, αναμένεται να προτιμήσουν σχολές με λιγότερα μόρια. Γιατί αυτό; Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να πάνε σε σχολές κατώτερες των μορίων τους για να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Εξάλλου, οι σχολές με εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αναμένεται να εκτοξευτούν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Πολλά θα κριθούν από τις επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων στα μηχανογραφικά και από τις αποφάσεις των ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ορφανοί που θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages