Με σιτάρι και κρασί πρώτη δύναμη στα αγροτικά προιόντα η Ε.Ε. το 2013 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με σιτάρι και κρασί πρώτη δύναμη στα αγροτικά προιόντα η Ε.Ε. το 2013

Με σιτάρι και κρασί πρώτη δύναμη στα αγροτικά προιόντα η Ε.Ε. το 2013

Share This
Με τις εξαγωγές των αγροτικών της προιόντων να προσεγγίζουν τα 120 δισ. ευρώ το 2013 και με κύρια αιχμή τη μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές σιτηρών, η Ε.Ε. αναδείχθηκε σε κυρίαρχη δύναμη στο εμπόριο αγροτικών προιόντων. Οι θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρόλη την επίδραση του ισχυρού ευρώ στις εξαγωγές και ξεπερνώντας την έντονη μεταβλητότητα στο διεθνοποιημένο εμπόριο αγροτικών προιόντων.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% παρουσιάζοντας μικρότερη άνοδο, από αυτή που παρουσίασαν οι εξαγωγές την προηγούμενη τριετία. Τα αγροτικά προϊόντα αποτέλεσαν την τέταρτη κατά σειρά δυναμικότερη κατηγορία εξαγωγικών προϊόντων μετά από τα βιομηχανικά προϊόντα, τα χημικά και τα φαρμακευτικά.Τα αλκοολούχα ποτά & ηδύποτα κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ η αξία τους προσέγγισε τα 10,6 δισ. ευρώ. Η κατηγορία κρασιά & βερμούτ ακολούθησαν με 9,1 δισ. ευρώ. Το γάλα και τα γαλακτομικά προιόντα έπιασαν την 3η θέση με αξία 8,7 δισ. ευρώ ενώ άλλα σημαντικά εξαγώγιμα προιόντα ήταν σε κατάταξη τα δημητριακά, τα οπωροκηπευτικά και τα προιόντα καπνού.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος προορισμός των ευρωπαικών εξαγωγών, παρουσιάζοντας όμως μικρή άνοδο συγκριτικά με άλλες χρονιές. Η Ρωσία παρέμεινε ο δεύτερος στη κατάταξη εισαγωγέας διατηρώντας σταθερό το μερίδιο της, ενώ η Κίνα η οποία παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών αναφορικά με το προηγούμενο έτος αναδείχθηκε στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας την Ελβετία. 5ος μεγαλύτερος προορισμός αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η Ιαπωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα τελικά αγροτικά προιόντα αποτέλεσαν τα 2/3 των αγροτικών εξαγωγών της Ε.Ε., οι εισροές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο(27%) λόγω της εκτίναξης των εξαγωγών δημητριακών.
Αναφορικά με τις εισαγωγές αγροτικών προιόντων, την πρώτη θέση με διαφορά κατέλαβε και πάλι ο καφές ενώ παράγωγα από ελαιούχα φυτά και οπωροκηπευτικά κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages