Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Share This
Σταθερά στα επίπεδα των 2,46 € ανά κιλό διατηρήθηκαν οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Γενάρη 2014. Ακολούθως, κινούμενες ανοδικά έφθασαν στο επίπεδο των 2,49€ /kg στο τέλος Μαΐου, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση
της τάξης του 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), έχουν ως εξής:
Ισπανία: Μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινούνται καθοδικά, φτάνοντας τα 1,98 €/kg την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Με μια πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου της παραγωγής της Ισπανίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013 και συγκέντρωσαν πτωτική ορμή τον Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της καλής συγκομιδής για το 2013/14. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι τιμές κορυφώθηκαν σε 3,02 € /kg στις αρχές του Μαρτίου 2013, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στα 2 €/kg.Ιταλία: οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να κινείται ανοδικά το Δεκέμβριο του 2013 και έφθασαν στα 3,61 € /kg στο τέλος του Μάη 2014, γεγονός που ισοδυναμεί με μια αύξηση της τάξης του 14%.Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,53€ /kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν, μόνο για να μειωθούν περαιτέρω στα 2,28 €/kg μέχρι το τέλος Μαΐου, αυτό δείχνει μια μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού του 2012/13 έχουν επηρεαστεί από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία, η οποία παρήγαγε υψηλότερες τιμές από ό, τι το 2011/12. Αυτή τη σεζόν, ο συνδυασμός καλής συγκομιδής στην Ισπανία και φτωχής συγκομιδή στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών στην Τυνησία, οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από τις ισπανικές τιμές από τις αρχές του Ιανουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages