Τουρκολιάς: Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί μετά από τις..δόσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τουρκολιάς: Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί μετά από τις..δόσεις

Τουρκολιάς: Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί μετά από τις..δόσεις

Share This
Για ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής επισημαίνει πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα προβλήματα από την εξαετή βαθιά ύφεση. Σήμερα, όμως, το σύστημα έχει ανακάμψει. Το αποδεικνύουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Οι καταθέσεις, για παράδειγμα, ανακάμπτουν: εξέλιξη που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, άρα του κόστους για τις επιχειρήσεις, δηλαδή για την οικονομία. Παράλληλα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών έχει μειωθεί σημαντικά. Τέλος, η επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα ενισχύσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του πιστωτικού συστήματος».
Ο κ. Τουρκολιάς υπογραμμίζει πως οι αποταμιευτές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και τονίζει πως «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν εντελώς διαφορετικό από της Ελλάδας και γι' αυτό υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση. Καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν είχε ενεργητικό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Οι δείκτες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ καλοί και τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη». Κατά τον κ. Τουρκολιά η «γενεσιουργός αιτία της κρίσης ήταν οι βαρύτατες και άμεσες κεφαλαιακές απώλειες, λόγω του PSI –γνωστό ως «οικειοθελές κούρεμα ομολόγων»– τον Μάρτιο του 2012 και η επιβληθείσα πρόσθετη «επαναγορά» ομολόγων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους», ενώ αναφέρει πως «δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τα κεφάλαια που εξαφανίστηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων. Η ανακεφαλαιοποίηση κάλυψε τη ζημία, ώστε τα κεφάλαια των τραπεζών να αντιστοιχούν στα πρότυπα ασφαλείας. Είναι σημαντικό να προσέξει κανείς ότι οι τράπεζες έκαναν πολύ περισσότερα από μόνες τους. Για παράδειγμα, ενώ οι ζημίες από τα κρατικά ομόλογα για την Εθνική Τράπεζα ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ, το Ταμείο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κράτος έβαλαν τα 8,7 δισ., ενώ οι μέτοχοι προσέφεραν 1,07 δισ. και η Εθνική Τράπεζα μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου (κερδοφορία, μείωση κόστους, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) προσέθεσε τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages