Ο δήμος Καλαμάτας μπροστά σε νέες προκλήσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο δήμος Καλαμάτας μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ο δήμος Καλαμάτας μπροστά σε νέες προκλήσεις

Share This
Του Γιάννη Α. Χριστόπουλου*
Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια περνά  πολύπλευρη κρίση η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό επίπεδο. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης αυτές τις……δύσκολες ώρες, για όλους, οφείλει ΤΩΡΑ να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας, οι εκφραστές  να αλλάξουν νοοτροπία,να κλείσει η εποχή της αποσπασματικότητας,της αδιαφάνειας, του ρουσφετιού,της ήσσονος προσπάθειας.Να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση  και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας <<κανονικής>> πόλης-δήμου,που καθήκον έχει την ισονομία,την προστασία των αδυνάτων και τη διαμόρφωση ίσων ευκαιριών.
Η Καλαμάτα, ο δήμος μας ,  έχει μπροστά  σημαντικές προκλήσεις και μπορεί να μετατρέψει  την κρίση σε ευκαιρία, μετατρέπεται σε προορισμό και οφείλουμε να συγκροτήσουμε  συνολική πρόταση με σχέδιο  και  όραμα που  θα ενισχύει αυτή την προοπτική και θα μας κάνει όλους συμμέτοχους.
Χωρίς να μηδενίζω όλες τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, είναι φανερό όμως πως μετά από 8 χρόνια, έκλεισε τον κύκλο της «ότι ήταν να δώσει  το έδωσε».
Ο απερχόμενος δήμαρχος και η δημοτική αρχή,απέτυχαν να ορίσουν και να σηματοδοτήσουν τη νέα ταυτότητα της πόλης μένοντας σε επιδερμικές παρεμβάσεις και έργα βιτρίνας.ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ
Απαιτείται:
•Η ιεράρχηση των αναγκών.
•Ο καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.
•Η αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
•Διαφάνεια, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη  παντού.
Βασική προτεραιότητα  ΟΛΟΙ να συμβάλλουμε στη δημιουργία ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ προκειμένου οι νέοι και νέες του τόπου μας να βρουν δουλειές, να παραμείνουν στο τόπο που γεννήθηκαν, να δημιουργήσουν γιατί  αυτοί αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική της περιοχής  μας.Στη νέα εποχή να προσδιορίσουμε (9) συγκεκριμένους στόχους  όπως:
1.Συγκρότηση   πλαισίου  ουσιαστικής  κοινωνικής πολιτικής. Δίκτυο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.Ενότητα και συλλογικότητα για δημιουργήσουμεΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον δήμο των ονείρων μας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης, που θα αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους.
2.Συμβολή στην ανάπτυξη νέων μορφών αγροτικής παραγωγής, σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. (κλιματολογικές συνθήκες, ταυτότητα (Π.Ο.Π ) των αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός στον Ταΰγετο)
3. Ήπια ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης ώστε να μην είναι έρημη περιοχή το χειμώνα και πεδίο διαμάχης το καλοκαίρι, κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν όλο το χρόνο  την  όμορφη παραλία μας.
4.Διέξοδος στην οικιστική και ήπια τουριστική ανάπτυξη με την αξιοποίηση της περιοχής από τις εκβολές του Νέδοντα έως του Παμίσου.
5.Φροντίδα στις υποδομές , ώστε η πόλη να έχει  επάρκεια σε νερό, να είναι καθαρή καιφωτισμένη, να υπάρχουν χώροι στάθμευσης, να κυκλοφορούν σε αυτή με άνεση πεζοί, ποδήλατα και αυτοκίνητα.
6.Η πόλη  με το νέο αυτοκινητόδρομο και ενόψει του περιμετρικού αλλάζει. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το   έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη. π.χ. Η γέφυρα στο Νέδοντα , με παρεμβάσεις, να σηματοδοτεί τη νέα εποχή.
7.Ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την <<απογκετοποίηση>> της Δυτικής Γειτονιάς, παρέμβαση για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση των τσιγγάνων με σεβασμό στη νομιμότητα και την περιουσία των κατοίκων.
8.Εξασφάλιση υποδομών προκειμένου να μην κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές στην πρώτη νεροποντή. Ο δήμος Καλαμάτας δεν  είναι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι γειτονιές και τα δεκάδες χωριά, μέριμνα για τους αγροτικούς δρόμους,να μαζεύονται τα σκουπίδια, διαμόρφωσηπλατειών.
9.Δημιουργία ενός δήμου θελκτικού για επισκέπτες και κατοίκουςόλες τις εποχές του χρόνου, με την  αξιοποίηση του βουνού, της θάλασσας και όλων των ποιοτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.
Οι δύσκολοι καιροί   που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά   από αντιλήψεις μονοκρατορίας. Χρειάζεται  άλλη ματιά, να αλλάξουμε νοοτροπία.
Η εποχή απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να το δώσουμε στον τόπο  μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages