Οικονομάκος κατά Νίκα για τις προγραμματικές του δηλώσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οικονομάκος κατά Νίκα για τις προγραμματικές του δηλώσεις

Οικονομάκος κατά Νίκα για τις προγραμματικές του δηλώσεις

Share This
Τις προγραμματικές δηλώσεις του Π. Νίκα σχολιάζει σήμερα ο Δημήτρης Οικονομάκος. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επικρίνει τη δημοτική αρχή για την πορεία της. Αναλυτικά σημειώνει:"Η δημοτική αρχή του κ. Νίκα «τίμησε» τη στήριξη που είχε από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και εφάρμοσε με συνέπεια την αντιλαϊκή «γραμμή» της συγκυβέρνησης ΝΔ /ΠΑΣΟΚ και των παλιότερων κυβερνητικών σχηματισμών. Ο κ. Νίκας στην παρουσίαση του συνδυασμού και των έργων του έβαλε στην πρώτη γραμμή της δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου. Η πρόσφατη δήλωση, όμως, της δημοτικής Αρχής ότι σκοπός των δομών αυτών είναι η προστασία του συστήματος από «κοινωνικές αντιδράσεις» έξω από τα όρια της νομιμότητας, ομολογεί ότι τη δημοτική αρχή την ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση τόσο όσο δεν αντιδρούν και δεν «εκρήγνυνται». Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Και ας μην πει κανείς ότι «ο δήμος προσφέρει όσο μπορεί» γιατί ο δήμος δεν είναι σωματείο που εθελοντικά τα μέλη του, χωρίς πόρους και τυμπανοκρουσίες κάνουν ότι μπορούν, αλλά είναι Κράτος!
Είναι πολιτική η απόφαση του Δήμου να ρίξει το βάρος στους εθελοντές, με ελάχιστο προϋπολογισμό και προσωπικό. Είναι άτιμο να παρουσιάζεις το «ξεροκόμματο» που για αυτόν που δεν το έχει είναι «παντεσπάνι» σαν μεγάλο έργο του δήμου. Είναι ανάρμοστο ο δήμος να εκμεταλλεύεται τα αγνά αισθήματα εθελοντισμού εκατοντάδων καλαματιανών, που προσφέρουν από το υστέρημα τους. Και τέλος, πάει πολύ αυτοί που συμφωνούν και έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής που γεννάει φτώχια, πείνα και δυστυχία να σπεκούλαραν προσπαθώντας να αδράξουν ψήφους! Στη συνέχεια η δημοτική αρχή στάθηκε στα «μεγάλα έργα», τις αναπλάσεις, που γίνονται στην πόλη. Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για έργα καλλωπισμού κεντρικών οδών, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού, από τον οποίο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας. Αυτό άλλωστε, δείχνουν και τα στοιχεία από την περσινή τουλάχιστον αύξηση των αφίξεων. Από την άλλη σημαντικά έργα για το λαό της περιοχής που κινδυνεύει η ζωή του και η περιουσία του από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές βλέπουμε να παραπέμπονται στις «Ελληνικές καλένδες».
Η πραγματικότητα είναι πως με τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια η δυνατότητα για κάποιο δήμο να ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο των προκαθορισμένων αποφάσεων για τα έργα που θεωρούνται επιλέξιμα σε κάθε περιοχή είναι μηδαμινή. Όσα έργα δεν είναι προσοδοφόρα για τους μεγαλοεργολάβους, δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ και τα διάφορα προγράμματα, με αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς να «κόβονται». Βεβαίως αυτό δε σημαίνει πως η δημοτική αρχή «έκανε τη δουλειά της». Ακόμα και τα έργα «βιτρίνας» που χρηματοδοτούνται σε αυτή τη φάση περιορίστηκαν στο κέντρο. Στα χωριά και τις λαϊκές γειτονιές της Καλαμάτας δεν έγινε σχεδόν τίποτα! Για μια ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε για την εγκατάλειψη που θα έφερνε ο Καλλικράτης στα χωριά και τις γειτονιές, προειδοποίηση που είχαμε κάνει πριν την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages