Έσοδα 150 δισ. ευρώ θα φέρουν στο κράτος οι υδρογονάνθρακες - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Έσοδα 150 δισ. ευρώ θα φέρουν στο κράτος οι υδρογονάνθρακες

Έσοδα 150 δισ. ευρώ θα φέρουν στο κράτος οι υδρογονάνθρακες

Share This
SAMARAS MANIATHSΥΠΑΡΧΟΥΝ ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και του Ιουνίου, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα, σε βάθος 25ετίας, στο Δημόσιο έσοδα έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Χαρακτηρίζοντας τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει ως «αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον», ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σε διάστημα 25 έως 30 ετών το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε, επίσης, το data room του Υπουργείου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς στην ελληνική επικράτεια.
Για την περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας η επεξεργασία των δεδομένων έχει προχωρήσει περισσότερο, είπε, ενώ για την περιοχή νοτίως της Κρήτης η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται.
Αναφερόμενος στη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μείωση τιμής στο φυσικό αέριο θα φθάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Από τους λογαριασμούς του Απριλίου θα υπάρχει έκπτωση της τάξης του 12%.
Η μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom θα οδηγήσει, όπως τόνισε, σε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η νέα τιμή του φυσικού αερίου, επισήμανε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και χαμηλότερη από τις τιμές που επικρατούν στην περιοχή, ανατρέποντας την εικόνα που επικρατούσε ως τώρα.
ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ειδική αναφορά έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στην ανάδειξη της Ελλάδας μεταξύ των σημαντικών ενεργειακών παικτών και στη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ επανέλαβε ότι το β΄ εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10-15 οικοπέδων νοτίως της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
● Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.
● Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
● Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
● Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
● Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.
Η εφαρμογή του σχεδίου, τόνισε, απαιτεί τόλμη, σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες. Σημείωσε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, αρχής γενομένης από τις συμβάσεις για έρευνα στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, οι οποίες -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ήταν ότι τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages