Αποζημιώσεις ακαρπίας μέσω ΠΣΕΑ το 2013, αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ το 2014 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αποζημιώσεις ακαρπίας μέσω ΠΣΕΑ το 2013, αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ το 2014

Αποζημιώσεις ακαρπίας μέσω ΠΣΕΑ το 2013, αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ το 2014

Share This
Η ακαρπία θα αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ από το 2014 και μετά, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θανάσης Τσαυτάρης.Μάλιστα, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, αναλογιστική μελέτη θα προσδιορίζει το ασφάλιστρο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε αποδεκτή τη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές, η οποία έρχεται να ρυθμίσει τα προβλήματα της ακαρπίας. «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της ακαρπίας που αρχίζουν να δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές σιγά-σιγά. Ήδη από φέτος νιώθουμε αυτές τις αλλαγές στα οπορωφόρα δέντρα μας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία των βουλευτών», τόνισε ο υπουργός.
«Εμείς ήδη έχουμε ορίσει επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα. Αποτελείται από επιστήμονες που σχετίζονται με τα θέματα των αντιξοοτήτων στη φυσιολογία των φυτών», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ακαρπία για το 2013 θα καλυφθεί μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ. «Για το 2014 για να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ την ακαρπία, πρέπει να κάνει αναλογιστική μελέτη - έτσι είναι ο νόμος του 2010 που πέρασε από τη Βουλή - και βάσει αυτής της μελέτης να προσδιορίσει ο ΕΛΓΑ το ασφάλιστρο - αν θα είναι 1 ευρώ, μισό ευρώ - για να μπορεί να πληρώνει τις αποζημιώσεις», τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages