Με δώρα πολιτισμού και η Μενδώνη στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με δώρα πολιτισμού και η Μενδώνη στη Μεσσηνία

Με δώρα πολιτισμού και η Μενδώνη στη Μεσσηνία

Share This
Στα τέλη Ιανουαρίου 2014 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της Αποκατάστασης Ιεράς Μονής Βουλκάνου, όπως εξήγγειλε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ανδρομονάστηρο και στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, σήμερα Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΠΟ κας ΜΕΝΔΩΝΗΣτο κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν, πλην της κας Μενδώνη, η Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ευγενία Γερούση, ο τεχνικός σύμβουλος Τάκης Μαστραντώνης, ο Προϊστάμενος της ΕΥΤΟΠ (Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού) Παναγιώτης Νταής, ο Γιώργος Φιλιππόπουλος μηχανικός της Μονάδας Παρακολούθησης και Διαχείρισης Πράξεων της ΕΥΤΟΠ, ο Διευθυντής Αναστήλωσης του Υπουργείου Θέμης Βλαχούλης, και συνοδευόντουσαν από την Διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ Ευαγγελία Μηλίτση, τον Αρχαιολόγο της υπηρεσίας Μιχάλη Κάππα και τον πολιτικό μηχανικό Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο. Την κα Μενδώνη και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και εκ μέρους του Δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου –ο οποίος απουσίαζε σε προγραμματισμένες επισκέψεις στην Αθήνα- ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δ.Ε. Ιθώμης Γιώργος Δαβίλlας, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ανδρούσας Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Μεσσήνης Χρήστος Αθανασακόπουλος.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ Ο κ. Δάβιλλας εξέφρασε την χαρά του για την γρήγορη δημοπράτηση του έργου και μετέφερε την ικανοποίηση του Δημάρχου Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλου για το γεγονός, ενημερώνοντας την κα Μενδώνη ότι ο δήμος έχει προβεί σε σχεδιασμό για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, ο οποίος θα τονωθεί με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του μνημείου. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλος πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Κακοπέτρι – Ιερά Μονή Βουλκάνου, προϋπολογισμού 455.000 ευρώ, με ορίζοντα περαίωσης πέντε μηνών. Το έργο θα διευκολύνει την πρόσβαση στην Ιερά Μονή Βουλκάνου και θα προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς θα ε¬κτε¬λε¬στούν ερ¬γα¬σί¬ες ο¬δο¬στρω¬σί-ας, ασφαλ¬τό¬στρω¬σης, σε συ¬νο¬λι¬κό μή¬κος 2.758,78 μέτρων, κα¬τα¬σκευ¬ής πλευ¬ρι¬κής τρι¬γω¬νι¬κής επενδενδυ¬μέ¬νης τά¬φρου, τε¬χνι¬κά έρ¬γα α¬πορ¬ρο¬ής ομβρίων, σή¬μαν¬ση και το¬πο¬θέ¬τη¬σης στη¬θαί¬ων α¬σφα¬λεί¬ας. Παράλληλα, και με το ίδιο σκεπτικό, ο Δήμος Μεσσήνης έχει προγραμματίσει την βελτίωση του δρόμου από την Γέφυρα της Μαυροζούμαινας προς την Ιερά Μονή Βουλκάνου, ώστε το οδικό δίκτυο προς την Ιερά Μονή να είναι πιο ασφαλές.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ Σημειώνεται, ότι το έργο της Αποκατάστασης Ιεράς Μονής Βουλκάνου, προϋπολογισμού άνω των 2.650.000 ευρώ, έχει ως σκοπό τη συντήρηση και αποκατάσταση των πτερυγών της μονής όπου το ισόγειο διατηρεί ένα δημόσιο χαρακτήρα και φιλοξενεί λειτουργίες, όπως αρχονταρίκια, τράπεζα, βιβλιοθήκη, αίθουσα κειμηλίων, γραφείο του Ηγουμένου και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον στη ΒΑ και στη ΒΔ γωνία των πτερυγών προβλέπεται η κατασκευή κλιμάκων και ενός ανελκυστήρα. Οι κυριότερες εργασίες επέμβασης είναι: καθαιρέσεις στοιχείων σκυροδέματος, εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, επιχρισμάτων, στέγης και ξύλινων ψευδοροφών, αντικαταστάσεις αρμολογημάτων, κλιμακοστασίων, εξωστών, κατασκευή στεγών, ψευδοροφών, κουφωμάτων, κλιμακοστασίων, δαπέδων τοίχοι εσωτερικών διαρρυθμίσεων και Η/Μ εγκαταστάσεις. Η περαίωση του έργου αναμένεται στα τέλη του 2015.
ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ- Ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου στο Ανδρομονάστηρο, η κα Μενδώνη, σημείωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένη από την πρόοδο των εργασιών τόσο για το έργο της Αποκατάστασης τμήματος κτιριακού συγκροτήματος της Μονής, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ με περαίωση στα τέλη του 2014, όσο και της Αποκατάστασης της Δυτικής Πτέρυγας και του Διαβατικού, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ με περαίωση τέλος του 2015. Σημειώνεται, ότι για την υλοποίηση των έργων αξιοποιήθηκε μελέτη για την αναστήλωση του μνημείου που ολοκληρώθηκε το 2009 με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages