Yπόμνημα σε Πρωθυπουργό και ΥΠΕΚΑ από το δήμο Οιχαλίας και την Επιτροπή Κατοίκων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Yπόμνημα σε Πρωθυπουργό και ΥΠΕΚΑ από το δήμο Οιχαλίας και την Επιτροπή Κατοίκων

Yπόμνημα σε Πρωθυπουργό και ΥΠΕΚΑ από το δήμο Οιχαλίας και την Επιτροπή Κατοίκων

Share This
Υπόμνημα με το οποίο εξηγούν τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο της 'ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ' στην περιοχή Καλλιρρόη κατέθεσαν οι δικηγόροι του δήμου Οιχαλίας και της επιτροπής κατοίκων στον Πρωθυπουργό, Υπουργό Παραβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και στην Γ.Γραμματέα Ν.Γιαννακοπούλου.. Μαζί με το συγκεκριμένο υπόμνημα κατέθεσαν και την περιβαλλοντική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με πληροφορίες μας από άνθρωπος μας μέσα από το υπουργείο. Με το Υπόμνημά τους ζητούν την άμεση παρέμβασή τους με σκοπό την απόρριψη από την Ε.Υ.ΠΕ του σκέλους της ανωτέρω Μ.Π.Ε. κατά το μέρος που προκρίνει την επιλεγείσα από την εταιρεία θέση «Καλλιρρόη» (Όνι) καθώς το έργο της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, πρωτίστως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση για λόγους γεωλο­γικούς, υδρογεωλογικούς και γεωτεχνικούς καθώς, και λόγω ασυμβατότητας με τη χωροταξία, τις χρήσεις γης, το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους η προταθείσα θέση Καλλιρρόη (Όνι) πρέπει να απορριφθεί είναι οι πιο κάτω.
Η περιοχή «Όνι», όσο και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου, χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα πετρωμάτων, αποτελούμενο από εναλλαγές πλακωδών ασβεστόλιθων. Το όλο σύστημα είναι έντονα τεκτονισμένο, κατακερματισμένο, κατά θέσεις εξαλλοιωμένο, και πολύ υδροπερατό. Το ως άνω σύστημα, μαζί με τους υποκείμενους πλακώδεις ασβε­στόλιθους του Άνω Κρητιδικού φιλοξενεί έναν ενιαίο, πολύ αποδοτικό, υδροφόρο ορίζοντα (υδροφόρο σύστημα Μελιγαλά) που καταλαμβάνει τόσο τη λοφώδη, όπου βρίσκεται και η εξεταζόμενη χωματερή ΧΥΤΥ, όσο και την πεδινή περιοχή. Ο υδρο­φόρος αυτός είναι απόλυτα κρίσιμος τόσο για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, όσο και για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και πέρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Οιχαλίας. Στον υδροφόρο αυτό έχει ανορυχθεί πυκνό δίκτυο υδρογεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών μεγάλης απόδοσης, συχνά άνω των 60-80 κ.μ./ώρα. Μια τέτοια γεώτρηση έχει γίνει και στο οικόπεδο που προτείνεται να χωροθετηθεί το έργο. Σημειώνεται ότι κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα έχει τη δική του γεώτρηση ύδρευσης. Η γεώτρηση ύδρευσης του Δ.Δ. Μελιγαλά (Βαθειά Χούνη) αποδίδει 160 κ.μ./ώρα. Ο ως άνω υδροφόρος τροφοδοτεί με νερό μεγάλο αριθμό υδρορευμάτων που διασχίζουν τη πεδινή περιοχή και τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση και στηρίζουν την οικολογική ισορροπία και το μικροκλίμα στη περιοχή. Όλες οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ίδιο υδροφόρο σύστημα, υπάρχει ενιαία στάθμη ηρεμίας, αλληλοεπηρεάζονται (όταν διανοίγονται νέες γεωτρήσεις, σε κάποιες προϋπάρχουσες το νερό θολώνει) ενώ αλληλεπιδρούν και με πηγές που τροφοδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages