Δεσμεύσεις και εγγυήσεις Τατούλη για τα απορρίμματα! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Δεσμεύσεις και εγγυήσεις Τατούλη για τα απορρίμματα!

Δεσμεύσεις και εγγυήσεις Τατούλη για τα απορρίμματα!

Share This
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ των πληροφοριών της «ΦΩΝΗΣ» ότι για την περιοχή της Καλλιρρόης προτείνεται η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και όχι Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως είχε… διαδώσει η «Ελευθερία», μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη στην Τρίπολη.
Ο κ. Τατούλης άνοιξε χθες τα χαρτιά του, αφού κατά τις προηγούμενες ημέρες απουσίαζε στη Γερμανία, ενώ όπως είπε δεσμευόταν από το διαγωνισμό να δημοσιοποιήσει τα περί χωροθετήσεων, αφού αυτές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα είναι υποχρέωση της εταιρείας.
Ο περιφερειάρχης εμμέσως παραδέχτηκε λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς και επιλεκτικές διαρροές που δημιούργησαν σύγχυση, ενώ είπε την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε διαβούλευση 60 ημερών ο φάκελος που έχει ήδη υποβληθεί για έλεγχο και έγκριση από τις υπηρεσίες του.
Μάλιστα, όπως είπε, η Περιφέρεια θα συμμετάσχει ενεργά στη διαβούλευση εγγυώμενη σκληρούς φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, ενώ θα γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις με τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες.
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στη χθεσινή συνέντευξη ο Π. Τατούλης μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τρία εργοστάσια και συγκεκριμένα:
● Για την 1η διαχειριστική ενότητα (που περιλαμβάνει την Αργολίδα, την Κορινθία και την Αρκαδία, πλην Μεγαλόπολης και Γορτυνίας) η μονάδα θα γίνει στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης
● Για τη 2η διαχειριστική ενότητα (που περιλαμβάνει τη Μεσσηνία, τη Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη) η μονάδα θα γίνει σε περιοχή του Δήμου Οιχαλίας και
● Για τη 3η διαχειριστική ενότητα (Λακωνία) η μονάδα θα λειτουργήσει σε περιοχή του Δήμου Σκάλας.
Οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης θα γίνουν σε περιοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών (περιοχή Νέας Κίου) και η δεύτερη σε περιοχή του Δήμου Κορινθίων.
Μετά από σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η μονάδα για το Δήμο Τρίπολης προβλέπεται στην Παλαιόχουνη Βαλτετσίου.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2015 όλες οι μονάδες θα είναι έτοιμες.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι:
● Το τελικό κόστος που επιτύχαμε είναι πολύ σημαντικό, είναι περίπου στο 50% από την αντίστοιχη προσφορά που έχει γίνει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
● Αυτή η εξέλιξη αναστέλλει το κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
● Το υπόλειμμα (10% του συνόλου των διαχειριζόμενων απορριμμάτων) θα είναι απολύτως ουδετεροποιημένο και θα ενταφιάζεται σε ΧΥΤΥ που είναι ειδικά διαμορφωμένο με τη πιο σύγχρονη περιβαλλοντική τεχνολογία.
● Το κόστος προβλέπεται ως μάξιμουμ 61,70 συν τις ρήτρες που υπάρχουν προς την εταιρεία για τη σωστή εφαρμογή του μοντέλου.
● Είμαι πεπεισμένος ότι θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη.
● Την επόμενη εβδομάδα θα μπει σε διαβούλευση για 60 ημέρες η περιβαλλοντική μελέτη και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
● Αν οι υπηρεσίες του υπουργείου κρίνουν ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις του διεθνούς διαγωνισμού, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα πάμε στο δεύτερο μειοδότη. Ο διαγωνισμός δεν επαναλαμβάνεται.
● Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτός απροόπτου θα έχουμε οριστικό ανάδοχο στο έργο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τη διαχείριση θα την έχει πάρει ο προσωρινός ανάδοχος χρησιμοποιώντας όλες τις δομές που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages