Οι 100 σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος και τα 100 πιο δυνατά προϊόντα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι 100 σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος και τα 100 πιο δυνατά προϊόντα

Οι 100 σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος και τα 100 πιο δυνατά προϊόντα

Share This
Σημαντικές πιέσεις φαίνεται να δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα του εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και της συνέχισης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής... (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι ρυθμοί αύξησης περιορίζονται εμφανίζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας.
Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει για το σύνολο του 2013 νέα αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%. Οι πιέσεις στους ρυθμούς αύξησης των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, προέρχονται κυρίως από τις Τρίτες Χώρες όπου εμφανίζεται μεν αύξηση 6,1% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών σε επίπεδο 6μήνου αλλά σημαντική μείωση χωρίς τα πετρελαιοειδή -8,4%. Για τις χώρες της Ε.Ε. η αύξηση με τα πετρελαιοειδή είναι της τάξης του 4% και χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή διατηρείται το θετικό πρόσημο σε επίπεδο 6μήνου (+1%). Πιο αναλυτικά, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία εμφανίζουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% για τις χώρες της ευρωζώνης, κατά 11% για την ΕΕ(15) και κατά 4% για την ΕΕ(27), μιας και καταγράφεται μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης (-10,6%). Οι 27 χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (44,2%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% του συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages