Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» στη βιοτεχνία μεταξωτών - υφαντών «Γκόνου» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» στη βιοτεχνία μεταξωτών - υφαντών «Γκόνου»

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» στη βιοτεχνία μεταξωτών - υφαντών «Γκόνου»

Share This
Το μετάξι είναι συνδεδεμένο με τη βιομηχανική ιστορία της Καλαμάτας. Αποτελούσε το βασικό εξαγωγικό προϊόν σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς και στις αρχές του 20ού. Η συμβολή της Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Καλογραιών) στην ανάπτυξη της μεταξουργίας της Καλαμάτας ήταν σημαντική, καθώς υπήρξε μετάβαση από τη φάση της οικοτεχνίας στην εκβιομηχάνιση. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το κινηματοθέατρο «Ηλέκτρα» (οδός Νικηταρά) υπήρξε το πρώτο εργαστήριο επεξεργασίας μεταξιού (1837), ιδιοκτησίας του Γάλλου Φουρναίρ. Το ευνοϊκό δασμολόγιο κι η χαμηλή φορολόγηση μετάξης βάσει της πολιτικής του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου προώθησαν την τοπική μεταξουργία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1870 η Καλαμάτα αποτελούσε το πρώτο μεταξοπαραγωγικό κέντρο του κράτους (είχε πέντε μεταξουργεία στα συνολικά δώδεκα της χώρας). Βασική αγορά ήταν η Γαλλία. Πεντακόσιοι εργάτες απασχολούνταν στην τοπική βιομηχανία. Η μεταξοβιομηχανία Γκόνου ξεκίνησε το 1895. Ιδρύτρια ήταν η Αγγελική Γκόνου. Η συστηματική οργάνωση ξεκίνησε το 1920. Την ανάπτυξη γνώρισε από το 1950 με τους ηλεκτρικούς αργαλειούς. Η ομάδα «Πάμε Βόλτα», στην προσπάθειά της να κάνει γνωστά κάποια κομμάτια του παζλ της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, θα περιμένει όποιον ενδιαφέρεται το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 11.00, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Βασ. Αμαλίας. Εκεί, θα τους αναμένει ο Γιάννης Γκόνος (εγγονός της Αγγελικής Γκόνου), θα τους οδηγήσει στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκονται οι αργαλειοί και θ' αρχίσει να ξετυλίγει το ...κουβάρι με τα μυστικά για το μετάξι. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, η επίσκεψη θα γίνεται τμηματικά ανά ομάδες 15 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages